МВР ще контролира придвижването на животни и траспортирането на месни продукти в областта
МВР ще контролира придвижването на животни и траспортирането на месни продукти в областта / DarikNews.bg, архив

В изпълнение разпореждане на Главния секретар на МВР и заповед на Областния управител на Стара Загора, на служителите от охранителна полиция при ОД на МВР е разпоредено да осъществяват засилен контрол върху придвижването на живи чифтокопитни животни и транспортирането на месо и месни продукти по пътищата на Старозагорска област, информират от пресцентъра на полицията.

При транспортирането на живи животни задължително ще се изисква ветеринарно-медицинско свидетелство (електронен формуляр). Съвместно с органите на РВМС ще се извършват проверки по сигнали за нерегламентирано придвижване на живи животни и за установяване произход на месо и месни продукти. Създадена е организация за осъществяване контрол по преустановяване дейността на общиския пазар за живи животни в с. Могила, до отпадане на ограниченията, наложени от НВМС.

На лицата, за които има данни, че могат да извършат нарушения, свързани с покупко-продажба и транспортиране на живи чифтокопитни животни ще се съставят протоколи за предупреждение на основание чл. 56 от ЗМВР, с които ще им бъде разяснена наказателната отговорност по чл. 230 от НК. При наличие на достатъчно данни за престъпления, своевременно ще бъде уведомявана съответната прокуратура.

Чл. 230. (1) Който наруши наредба, издадена против разпространяването или появяването на заразна болест подомашни животни, се наказва с пробация до шест месеца или с глоба от сто до триста лева.
(2) Ако от това е последвала зараза, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация.
(3) Ако заразната болест бъде широко разпространена, наказанието е лишаване от свобода до три години.