Музей на фотографията
Музей на фотографията / Музей на фотографията
Пет години от откриването си отбелязва първият и единствен в България Музей на фотографията и нейната история.

Той е създаден от Община Казанлък по идея на Браншовото сдружение на фотографите в града, а първият директор е инж .Стефан Папукчиев, който ръководи музея и до сега.

Създаването на Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства, именно в Казанлък не е случайно. Тук фотографията е с дълбоки традиции още от времето на нейното навлизане по българските земи, преди Освобождението през 1878 г. В Казанлък са работили едни от първите български фотографи.

Още в първите дни при откриването през 2015г. музеят е посетен от хиляди пристрастни към изкуството на фотографията, които даряват щедро за неговата експозиция-записаните дарители вече са над 200.

Сред даренията попадат множество фотографска техника, консумативи и материали, стотици архивни снимки, книги и документи. Единственият фотоапарат произвеждан в България през 50-те години „Еделвайс“; фотоапарат от 1880 г., донесен от казанлъчани във Франция; монография на Стоян Ст. Георгиев от 1904 г.; оригинали на френският вестник „Илюстрасион“ със снимки на Генчо Стайнов; портрети на казанлъшките розопроизводители от началото на 20-ти век; дагеротипия от 1860г.; ферототипия от около 1900г.; колекция на майстора Димитър Карастоянов; албуми с уникални кадри от строителството на Бузлуджа; архиви на наши и чужди автори, са малка част от ценностите, с които Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства разполага, а много от тях са изложени и достъпни за публиката.