тийнейджъри родители
тийнейджъри родители / iStock/Getty Images
Младите хора споделиха възгледите си в интерактивна игра
Над 600 тийнейджъри от цялата страна на възраст между 14 и 19 години засвидетелстваха неодобрението си към насилието, агресията и предразсъдъците.
 
Те се включиха в интерактивната игра на националната кампания “Намери друг начин”.
 
Почти всички участвали заявяват, че ако попаднат на съдържание онлайн, което показва или призовава към агресия спрямо различни групи хора, първо ще потърсят още информация по темата, а след това ще блокират и докладват автора.
 
Резултатите сочат положителна тенденция-българските младежи имат критично мислене и не се доверяват само на един източник на информация, а след като се уверят, че дадена информация не е вярна и обективна, не допускат да бъдат повлияни от излишен “хейт”.
 
Над една трета от младежите ще започнат дискусия по темата, за да опровергаят манипулативното съдържание и отново ще блокират автора. Това разкрива желанието им да отстояват своето мнение и да защитават правата и интересите на другите.
 
Кампанията се финансира по Програма за овластяване на гражданското общество към Фонд „Вътрешна сигурност“ на Генерална дирекция „Миграция и вътрешни работи“ на Европейската комисия. 
 
Изпълнява се от комуникационна агенция d:istinkt в партньорство с Център за изследване на демокрацията и Фондация „Приложни изследвания и комуникации“.