Международен правозащитен комитет наблюдава делото срещу гълъбовската група
Международен правозащитен комитет наблюдава делото срещу гълъбовската група / DarikNews.bg

Новосъздаденият комитет за защита на местните общности ще следи делото срещу т. нар. гълъбовска група. Първото заседание на Специализирания съд бе на 10 септември, а на него присъстваха и представители на Международния правозащитен комитет. За това информира един от инициаторите за създаването му проф. Кръстьо Петков. По негови думи вече седем настоящи и бивши кметове на български общини, са потърсили съдействие от комитета. „Те желаят да започнем да работим в защита на интересите на местните ръководители. Ще дойде момент, в който няма да има желаещи за кметове, защото мутрите ще си ги назначават по свой признак-от еднородните си събратя".

Проф. Петков обясни, че е е бил поканен от председателя на Общинския съвет в Гълъбово Янка Петрова да се запознае намясто с казуса и да разговаря с „ядрото на организираната престъпна група."

От правозащитния комитет подготвят писмо да всички европейски посланици. „В него ще попитаме дали Специализираният съд е създаден, за да може централната власт, която е с усвоени полицейско-мутрински рефлекси, да репресира местната власт", коментира проф. Петков и добави, че до седмица съда в Люксембург ще получи първата сигнална информация за старта на делото. Като аргумент в защита на общинското ръководство на Гълъбово, Кръстьо Петков посочи вчерашния положителен доклад на Сметната палата.

Поставената още преди десет години задача-единение на социалдемократите, ще продължи и занапред. Стремежът е създаване на силен социалдемократически субект, което ще ни позволи да заемем подобаващо място в политическия живот на страната, убеден е депутатът от Коалиция за България Георги Анастасов и председател на Партия Български Социалдемократи. Обединителният процес, стартирал на 2 август пред паметната плоча на д-р Петър Дертлиев, е между Партия Български социалдемократи, Обединен Блок на труда Български Лейбъристи, Политическо Движение Социалдемократи и Партия Обединена Социалдемокрация.