Местят плочата на проф. Фол?
Местят плочата на проф. Фол? / Д.Бобева

 

Предложение да се премести  паметната плоча на името на покойния професор -траколог Александър Фол от мястото, където е сега, ще внесе в общинския съвет на Казанлък директорът на местния музей „Искра" Косьо Зарев.

В деня на лятното Слънцестоене- 22-ри юни, на Магелита над Бузовград, считан от древните траки като Врата към отвъдното, откъдето преди 3 години бе разпръсната урната с праха на покойния  учен, бе поставена паметна плоча. Плочата е изработена от кметството в село Бузовград. Според директора  на музея и  негови колеги, мястото, където е поставена плочата не е най- доброто и е необходимо преместването  й извън очертанията на Мегалита.

Според Зарев и археолога д-р Георги Нехризов, Мегалитите са природни феномени и не би било редно върху тях да има подобни знаци.

Мегалитът край Бузовград е един от най-интересните паметници в Долината на тракйските царе, който датира от времето на късния неолит и началото на бронзовата епоха. Древните са го ползвали както с култови и ритуални цели, така и като маркер на времето. Това било възможно, защото слънчевите лъчи при залез, в деня на Лятното равноденствие (21 юни), минават точно през отвора, оформен от каменните блокове, и падат на отсрещната скала. Така древните определяли кой е най-дългия ден в годината. Древните са правили такива светилища в далечни зони извън територията, която са обитавали, за да бъдат те съизмерими с отношението им към боговете.