лекари слушалки
лекари слушалки / / Thinkstock/Getty Images
Специалисти по Съдова и ендоваскуларна хирургя от Болница „Тракия“ и представители на фармацивтична компания  ще запознаят старозагорци със симптоматиката и лечението на хроничната венозна болест.
 
Кампанията ще се проведе утре, 29 май от 10.30 до 14 часа в парк „Пети октомври.
 
Венозна болест
1. Как да разпознаем това инвалидизиращо заболяване?
Симптомите на хроничната венозна болест зависят от стадия на заболяването. Първите признаци са отоци и тежест  в краката в края на деня.След това се появяват силни болки, чувство за затопляне и нощни крампи. Могат да се появят и външни изменения на съдовете под формата на “звездички” както и варикозни вени. Кожата в областта на глезените става суха и чувствителна към травми. Хроничната венозна болест (ХВБ) не трябва да се пренебрегва, рано или късно тя води до проблеми, които не са само от естетичен характер - флебит, тромбоза, екземи и язви. Трябва да се обърнете към лекар своевременно, за да избегнете евентуални усложнения.

2. Какво представлява заболяването?
Вените са съдовете, по които кръвта се движи към сърцето. За разлика от артериите, венозните стени нямат собствени мускулни влакна. Еднопосочното движение на кръвта в тях се дължи на венозните клапи и на съкращението на околните мускули. Следователно, когато ходим и мускулите ни се съкращават, те подпомагат придвижването на кръвта по вените.
Когато продължително време стоим, кръвта забавя движението си и се задържа в най-ниско разположените части на тялото. В дългосрочен план повишеното налягане води до отпускане на венозните стени, а венозните клапи, които се грижат кръвта да се движи само към сърцето, вече не работят правилно.
Вследствие на увреждане на венозните клапи, част от изпомпената кръв се връща обратно в долните крайници, развива се венозна хипертония и се стига до разширяването на вените.

3. Какво може да се случи при венозна болест?
Последствията от хроничната венозна болест са остър флебит, кръвотечение от варикозните възли и трофичниизменениянакожата (екземи, язви).
Най-сериозното усложнение е образуването на тромби в разширените вени. Те причиняват тежко разстройство на функцията на засегнатия крайник. Състоянието може да се усложни с развитието на венозна гангрена или хеморагична некроза в острата фаза, което може да доведе до загуба на крайника.
Ако тромбът се откъсне, той най-често попада в белите дробове и води до остро живото застрашаващо състояние - белодробната тромбемболия.

4. Как могат да бъдат предотвратени венозните нарушения?
За да запазите нормално състоянието на вените си: вземете мерки за стимулиране на венозния оток и за ограничаване на обстоятелствата, които могат да доведат до влошаване.
 
5. Лечение на венозната болест
Посетете лекар -специалист, за да може хроничната венозна болест да се диагностицира рано и своевременно да Ви бъдат предложени превантивни мерки и лечение. Лечението на венозната болест е комплексно като неизменна част от него представлява спазването на здравословен начин на живот и подходящ двигателен режим.
Флеботропните медикаменти са най-предписваните за облекчаване на симптомите на хронична венозна болест. Редовното им приемане води до значително намаляване на болката, чувството за тежест и подуване в краката, редуциране на отока, както и до заздравяване на венозните язви.
 
6. Флебит
Ако краката Ви неочаквано се подуят, особено при бременност, незабавно отидете в болница, тъй като може да имате ФЛЕБИТ или ВЕНОЗНА ТРОМБОЗА.