лекар болница
лекар болница / ThinkStock/Getty Images
Д-р Таня Илиева Перчемлиева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ, е Лекар на годината 2020 в Стара Загора. Отличието ще бъде връчено на официална церемония тази вечер от 19:00 часа в ресторант „Форум“, организирана от Районната колегия на Българския лекарски съюз.

Миналата година колегията отличи д-р Георги Узунов, дългогодишен педиатър и неонатолог, преподавател в Тракийския университет, а от 1997 год.  директор на Дома за медико-социални грижи за деца –Стара Загора. 

Призът за „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност” ще получи специалистът по гръдна хирургия проф. д-р Евелин Досев Обретенов, дмн.

За „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация” РС на БЛС ще отличи Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович”.

Най-добрите лекари в Старозагорско и тази година получават признание в навечерието на Деня на българския лекар 19 октомври - Празник на Св. Иван Рилски - Чудотворец.  Денят се чества от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Йоан Рилски.

Според преданието Свети Йоан Рилски Чудотворец е извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила. Именно за това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник.