Културните институции в Казанлък обсъдиха проблеми помежду си в навечерието на 24 май
Културните институции в Казанлък обсъдиха проблеми помежду си в навечерието на 24 май / Община Казанлък

Конфликти и проблеми в отношенията между културните институции в Казанлък станаха причина да бъде проведен обществен дебат в навечерието на 24 май.

Дебатът под наслов „НЧ „Искра" и претенциите му към културните институти", се състоя по инициатива на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, след участието й в работата на Обществения съвет на Общинска библиотека „Искра" на 16 май.

Срещата бе провокирана от писма на НЧ „Искра" до ОБ „Искра" и до Община Казанлък, в които читалището иска наем за частта на сградата, позвана от библиотеката и театъра в размер на над 13 хил. лв. месечно без ДДС за библиотеката и над 5 хил. лв. месечно за театъра.

Причината за тези искания, според председателя на НЧ „Искра" Васил Самарски, е намалената субсидия на читалището за тази година. От изказванията на различните представители се оформи тезата, че един културен институт има претенции към останалите и че досега „съгласие между културните институти се постига само тогава, когато всички останали се съгласяват с читалище „Искра", както се изрази Иван Велчев, член на Обществения съвет на библиотеката.

Според голяма част от участниците претенциите на НЧ „Искра" и на театър „Любомир Кабакчиев" до този момент се свеждат до това, че се идентифицират с културата в града и не признават постиженията на останалите културни институти.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова подчерта, че е неморално НЧ „Искра" да има финансови претенции към библиотека „Искра" и към театъра. В сферата на културата има проблеми и този дебат е именно за това - те да се обсъдят и да се намери решение. В течение на срещата бяха направени няколко предложения, които тя обобщи и каза, че ще предложи на ОбС. Първото предложение дойде от Николай Александров от НЧ „Възродена Искра", който предложи театърът да се върне към читалището, както е било по-рано и да стане формация като всички останали фудожествени формации към НЧ „Искра".

Второто предложение бе направено от Александър Минчев от групата общински съветници на БСП, който предложи вместо да иска високи наеми за библиотеката и театъра, на НЧ „Искра" да бъде преведена цялата сума от 50 хил. лв., която е във фонд „Читалища" в общинския бюджет и е за дофинансиране на читалищата срещу представени и защитени от тях конкретни проекти. Това дъпобнитебно субсидиране да бъде подкрепено със споразумение, че НЧ „Искра" няма да има финансови претенции към двата културни института.

Третото предложение, което кметът ще представи на ОбС-Казанлък, е в НЧ „Искра" да има по-добър мениджмънт, да се направи оптимизация на издръжката и заплатите, както и да се търсят други форми за повишаване на приходите на читалището.