Кризисните центрове в страната без подкрепа от държавата
Кризисните центрове в страната без подкрепа от държавата / Dariknews

Две трети от кризисните центрове в страната за жени и деца, преживели насилие са пред затваряне. Държавата отказва да ги подкрепи като делегирани услуги, което на практика ги оставя без надежда за оцеляване, информира изпълнителният директор на Сдружение „Самаряни" Диана Димова.По думите й е твърде вероятно Кризисният център „Самарянска къща" в Стара Загора също да затвори врати от следващата година.

„През месец февруари предложихме на общината разкриване на тази услуга като делегирана държавна дейност. През юни общинският съвет прие предложението ни, но Министерството на финансите все още отказва да приеме заявката на община Стара Загора. Такава е ситуацията не само в нашия град, но и на много места в страната, където дори директно са получили отказ от министерството за разкриване на тези услуги", каза още Диана Димова.

Според нея има надежда за решаване на проблема единствено, ако социалното министерство се застъпи за тези услуги между първо и второ четене на бюджета.
„Надяваме се Министерството на финансите да прояви смирение и да делегира услугите, които в крайна сметка засягат най-чувствителната група на населението", заяви Диана Димова.

Месечната издръжка на центъра е около 12 хиляди лева. В него в момента са настанени четирима възрастни и едно дете. За всички клиенти услугите са напълно безплатни.

Днес стратира кампанията "16 дни против насилието".
Целта е възможно най-голям брой хора, преживели насилие да разберат кой може да ги подкрепи и как да разрешат проблема си.