Комисия ще помага на новия директор на РИМ-Стара Загора
Комисия ще помага на новия директор на РИМ-Стара Загора / Dariknews.bg, архив

Комисия ще помогне на предаването и приемането на властта в Регионалния исторически музей в Стара Загора. Това обяви пред Дарик временно изпълняващият длъжността директор на културната институция Петър Калчев.

Той е назначен на поста със заповед на кмета Живко Тодоров от 07 август. Ден по-рано бе уволнен досегашният директор Ангел Динев. Петър Калчев е назначен на поста до обявяването и провеждането на конкурс.

"Комисията започва работа днес. Тя ще приеме ключовете, касата и архива на Музея от досегашното ръководство. Аз започнах да навлизам в работата, а обстановката постепенно да се успокоява", коментира новият директор пред Дарик. Той вече е възстановил на поста уволненият от предишния директор главен уредник Ваня Ценкова.

Като най-важни задачи за изпълнение новият ръководител отчете подготовката на научната конференция за годишнината от Старозагорското въстание и участието на музея в Нощта на изкуствата.

"В момента сезонът е отпускарски, но след завръщането на колегите директно започваме подготовката на тази проява, защото тя е много важна за нас", отчете Петър Калчев.

Той допълни, че продължават археологическите разкопки под ръководството на Мария Камишева, има изпратен специалист, който наблюдава ремонтните дейности на плувния басейн.

"Не мога да кажа дали можем да очакваме нещо от този ремонт като находки. Факт е че там минава крепостната стена на Августа Траяна, но тя не е права, така че нищо не се знае. Затова имаме специалист, който следи нещата", обясни Калчев пред Дарик.

"Обстановката около музея не беше никак добра. Получиха се много конфликти и двата синдиката в рамките на 24 изразиха остри становища заради ставащото. Недопустимо е да се създава такава атмосфера, да се решават междуличностни конфликти вътре в него и да се ангажира цялата институция в този процес. Явно е, че предишният директор не е усетил пулса и накъде върви Музея. Той трябваше да работи в посока на това да развива авторитета на институцията, да създава повече събития и да привлича повече хора. Когато някой човек не се справи, а моята оценка е точно такава, следва такъв развой на нещата.

Сега трябва да се намери човек обединител, който да застане начело на Музея и да започне да работи в същинската му част, а не да се занимава с дребни дрязги. Нуждаем се от човек с размах и по-глобално виждане за нещата", обясни пък пред Дарик кметът Живко Тодоров.