коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
От днес до неделя се затваря завод „Наталия“ в Стара Загора заради установените заразени с коронавирус. Предприятието ще бъде дезинфекцирано, заразените ще се изолират и ще се правят тестове на контактните лица, информира кметът Живко Тодоров.

По думите му, от неделя до сега са установени шест случая на инфектирани с новия вирус в „Наталия“. Пет са от фирма „Градус“, а предприятието няма да затвори врати, защото заразените са работили в един цех. Връзката между „Градус“ и „Наталия“ е посредством мъж и жена, които работят на двете места, припомни кметът.

В „Градус“, за сметка на работодателя, се тестват над 450 души, а резултатите ще станат ясни през следващите дни. Тестването се извършва от лабораторията на частната болница.

Около двете фабрики и в тях се обеззаразява стриктно, както и местата, където живият установените пациенти. Имената на контактните случаи са известни на полицията, за да може те да следят дали се спазва карантината, увери Тодоров.

„Ясно е откъде идва заразата. Първият установен случай на заразен беше на 55-годишна жена от фирма „Градус“ и към момента смятаме, че заразата е дошла от колегите й от Нова Загора, които са били контактни. До вчера случаите на коронавирус на новозагорски работници в предприятието бяха девет. Очакваме да стане ясна точната бройка на заразените, за да може да бъдат изолирани по-бързо“, коментира кметът Живко Тодоров и посочи, че новите случаи на заразени от днес са от тестовете, които се правят в момента във фирма „Градус“.

Четирима са хоспитализирани, трима са за домашно лечение, а четирима са безсимтомни.

Кметът Тодоров смята, че не са необходими по-строги мерки към момента за ограничаване на заразата в Стара Загора. Няма място за притеснение, според него, тъй като няма масовост сред заразените, а има установено огнище, за което се вземат строги мерки.