/ netinfo
С една първа и една втора награда от VII-ия Международен конкурс за музика и танц на испански език, провел се в София, се завърнаха в Казанлък възпитаниците от Класа по класическа китара при НЧ „Възродена Искра – 2000” с преподавател Стефан Христов. 

На 18-годишния Пресиян Цоневски, който тази година ще е абитуриент при ППМГ „Никола Обрешков”, заслужено бе присъдено първото място в IV възрастовата група и приза за най-добро изпълнение на музика от испански автор. Талантът на зрелостникът бе оценен след като журито чу изпълнението му  „Астурия” от Исак Албенис.

Верен на българското, Пресиян зарадва аудиторията и с екзотиката „Арфата на вятъра” – пиеса под формата на ръченица, от Росен Балкански. От своя страна, петокласникът Румен Сомов, който също е възпитаник на ППМГ „Никола Обрешков”, бе отличен с втора награда във възрастовата група 9-12 г. Той се представи с латиноамериканска музикална програма, като журито достойно оцени изпълненията му на Танго от Хосе Ферер, Болеро и Мазурка от Фернандо Сор.

И двете момчета – Пресиян и Румен - са в Класа по класическа китара на Стефан Христов вече шест години. За тях преподавателят им казва, че са талантливи, но, за да развиват таланта си, полагат и много усилия. „Радвам се, когато някой от възпитаниците ми бъде отличен, не само заради самата награда, но и заради това, че именно в Казанлък успяваме да дадем една добра подготовка на децата ни, за да бъдат на високо ниво. Обучението ни тук не е стандартното обучение само с уроци и упражнения.

През годината имаме доста участия в различни културни прояви в нашия град. Освен това самите ние организираме концерти в социални домове, домове за възрастни хора и др. Все пак призванието на всеки музикант е да радва публиката”, споделя преподавателят Стефан Христов и припомня думите на Паганини, че у човек 10% е талант, а всичко останало –труд.

Седмият Международен конкурс за музика и танц на испански език се провежда с подкрепата на Посолството на Кралство Испания и Институт „Сервантес”. Целта е да се откриват нови талантливи изпълнители на музика и танц на испански език, както и да се покаже, че изкуството е модъщо средство за общуване между хората.

В конкурсната програма участват освен деца и младежи, изучаващи испански език, както и такива, които изучават пеене, китара и други инструменти, танци в различни музикални и танцови школи в България. Изпълненията се оценяват от международно жури, съставено от изтъкнати музикални педагози, композитори, изпълнители и директори на международни фестивали и музикални мениджъри от различни страни.