Казанлък помага на Китай за розов парк
Казанлък помага на Китай за розов парк / netinfo

Община Казанлък ще помогне в изграждането и оформлението на голям парк с роза дамасцена в китайския град Шаосин. Паркът, за който идейно и с проекти ще помага казанлъшката община, ще се изгражда на площ от 70 хектара.
Това съобщи Петър Косев- заместник- кмет на Община Казанлък, след завръщането си от едноседмична визита в Китай.
Поканата казанлъчани да помагат за изграждането на розовия парк е отправена през лятото от кмета на китайския град, по време на негова визита в Казанлък.

В рамките на визитата си в Китай Петър Косев е запознал китайски потенциални инвеститори с възможностите, които община Казанлък и района предлагат за инвестиции, свързани с розата и културно-историческото наследство.Представил е и двата емблематични за града празници- на розата и на тракийските царе.
На вниманието на китайския бизнес са били проекти за Музей на розата и проектът за светлинно шоу на язовир Копринка.
Интерес за китайските бизнесмени е и възможността да се инвестира в изграждането на розов масив, розоварна и СПА комплекс в района на минералните бани край Овощник.
Китайските домакини не са скрили изненадата си, че въпреки добрите възможности за балнеолечение и наличието на минерални извори в района на Казанлък, не е развит СПА туризма.
Визита на казанлъшкия заместник-кмет е била и част от международен бизнес форум за приятелство и бизнес между Шаосин и страни от Централна и Източна Европа. Участие във форума за взели освен представители на България, в лицето на общините Бургас, Казанлък и Бяла Слатина, така също и делегации от Словения, Беларус, Словакия и Унгария.
Музей на червеното вино от ориз и музей на текстила са били две от интригуващите дестинации, посетени от българската делегация.
Малките ни мащаби и визовият режим, според Петър Косев са два от проблемите, които възпират за сериозни инвестиции в България китайските предприемачи.

Визитата на казанлъшката делегация в Китай е организирана с посредничеството на Българския център за развитие и туризъм.