Казанлък е домакин на 10-те юбилейни празници в Долината на тракийските царе
Казанлък е домакин на 10-те юбилейни празници в Долината на тракийските царе / Dariknews.bg, архив

На 28, 29 и 30 август 2015 т. в Казанлък ще се състоят 10-те юбилейни празници в Долината на тракийските царе". Официалното откриване на проявата е на 28 август от 20.30 часа на пл. „Севтополис". То включва традиционното връчване на награда „Професор Александър Фол" за 2015.

Сред централните събития по време на празниците е и международната научна конференция на учени, работещи в областта на тракологията, под наслов „Проблеми и изследвания на тракийската култура".

Две нови книги ще бъдат представени в дните на Празниците в Долината на тракийските царе. В рамките на научната конференция, която ще се проведе по време на Празниците в Долината на тракийските царе, на 28 август в 15 ч. ще бъде представена книгата „Казанлъшката гробница" с автор Меглена Първин, главен уредник при ИМ „Искра". Поводът за създаването ѝ е 70-ата годишнина от откриването на гробницата, която се отбеляза през 2014 г. Изданието е двуезично /български и английски/ и е предназначено за широк кръг читатели.

На 29 август /събота/ от 20 ч. на амфитеатралната сцена в близост до Казанлъшката тракийска гробница ще бъде представена книгата на Диана Димитрова от НАИМ при БАН - „Гробницата на цар Севт III в могила Голяма Косматка". Авторката е участник в археологическите проучвания и заместник-ръководител в екипа на доц. д-р Георги Китов, който разкри монументалното съоръжение през есента на 2004 г.

Луксозното издание, което е двуезично, представя подробно резултатите от разкопките, както и добилите вече световна слава артефакти като уникалната бронзова глава от статуя на обожествения владетел, личните му вещи, оръжие и гробни дарове /повечето от благороден метал/. Текстът е онагледен с повече от триста снимки и рисунки, представящи процеса на работа и откритите находки, някои от които се публикуват за първи път.

В програмата на празниците е включен „Панаир на тракийските занаяти", който е една арт среща на местни творци. Атрактивното изложение събира майстори на различни сувенири и древни тракийски накити, керамика и кожарство, които с всяка изминала година стават все повече с изключително оригинални творчески интерпретации за отношението към естетиката и красивото на траките. Панаирът се провежда на емблематичната за Казанлък улица „Искра"- предпочитано място за актьори, творци, туристи и приятели на Казанлък.

За първи път тази година в програмата е включен „По стъпките на траките" - екопоход до Мегалита край Бузовград и възстановка на тракийски ритуал . Мегалитът е сред култовите места за посещение в Долината на траките. Според древни тракийски предания се счита, че е Врата към Отвъдното.

Скалното образувание се намира на около 40 минути път от центъра на Бузовград. Пътят към него е живописен, пръснат между тесни горски пътеки и скални предизвикателства.

Уникалният и мистичен тракийски ритуал, който по традиция се възпроизвежда от самодейци от Народно читалище „Любен Каравелов" в Бузовград, представлява своеобразна възхвала на култа към Богинята Майка и небесните дарове, почитани от траките. По време на екопохода ще могат да се наблюдават още тракийски ритуали, реализирани от Общински театър „Любомир Кабакчиев" и да се чуят песните на Трио „Калина".

В рамките на Празниците тази година ще се проведе Първият джаз фестивал в Долината на тракийските царе. Идеята за джаз форума е на известната певица Надя Тончева - от квартет „Траяна" и настоящ преподавател по поп музика в музикалното училище „Христина Морфова" в Стара Загора. Музикалното събитие ще се реализира със съдействието и финансовата помощ на Община Казанлък и на местни спомоществователи, любители на стойностната музика.

трите фестивални вечери - на 28-30 август, в централната част на Казанлък свои концерти ще изнесат известни музиканти като Ангел Заберски- син и неговото трио, Васил Петров, самата Надя Тончева със своя формация, Стоян Янкулов- Стунджи- барабани, казанлъчанинът Борислав Ясенов - флейта и още популярни изпълнители.

,,Артфест мултимедия"- творческа интерпретация от фотограф-художници на забележителностите на региона, е своеобразна документална филмова следа във времето за Долината на тракийските царе и мистиката на този край. Творческо предизвикателство за фотограф-художници, актьори и документалисти от цялата страна, да покажат с различни техники своите творчески интерпретации на забележителности от Долината на тракийските царе.

В празниците могат да се видят още интересни събития като „Тракийски стан" - демонстрация на тракийски бойни изкуства; бодиарт ,,Тракийски мотиви от Долината на розите"; ревю на тракийско облекло с дегустация на вино; анимации за деца в Долината на траките.