Канят Галактион за съпредседател на Инициативния комитет за канонизация на избитите старозагорци
Канят Галактион за съпредседател на Инициативния комитет за канонизация на избитите старозагорци / DarikNews.bg

Да бъдат канонизирани избитите през 1877 година близо 14 хиляди старозагорци настоява Инициативен комитет. На последното заседание на Общинския съвет в Стара Загора единодушно бе приета Декларация в подкрепа на предложението. В нея е записано: „След тежките боеве за защита на Стара Загора през лятото на 1877
година, градът е превзет от турската войска опожарен и сринат до основи а
над 14 000 българи са зверски избити. От 19 до 21 юли продължава нареченото по-късно от историците старозагорско клане- най-кървавият акт на насилие в българската история. В знак на почит и преклонение пред стотиците невинни жертви
подкрепяме искането за тяхната канонизация".

Целта на Инициативния комитет бе предложението за канонизация да стане в годината, когато се навършват 135 лета от боевете за Стара Загора. Общественикът Любомир Вълков обясни и една от най-важните задачи - издирване на костите на жертвите от Старозагорското клане.

Почетният гражданин на Стара Загора проф.Петър Жеков припомни, че днешните старозагорци ходят върху спомените и героите на града. По думите му, Батак е бледо копие на мъченията, които са станали в Стара Загора. Въпросът за канонизацията на зверски изкланите ни съграждани датира още от 40-те години на миналия век. И до днес се спори за техния брой, но според някои твърдения близо 4 хиляди деца са взети като роби в Малоазиатската част на Турция.

Процесът на канонизация трае дълги години, припомниха от Инициативния комитет. Вече се води кореспонденция със Старозагорската епархия, отправено е и предложение до Старозагорския Митрополит Галактион да стане почетен съпредседател на Инициативния комитет.

Зам.-кметът Иванка Сотирова информира, че има обявен конкурс за идеен проект, чиято цел е да се облагороди мястото около Мавзолей-костница 19 юлий 1877. „Надявам се старозагорската общественост да бъде още по-ангажирана към тази инициатива. Общинското и административното ръководство сме си поставили за цел тя да бъде доведена до успешен край".