Изчезват екзотичните видове от Аязмото
Изчезват екзотичните видове от Аязмото / DarikNews.bg
Изчезват екзотичните видове от Аязмото
52002
Изчезват екзотичните видове от Аязмото
  • Изчезват екзотичните видове от Аязмото

Екзотичните дървесни видове в Стара Загора изчезват. Тъй като те не могат да се възобновяват сами e необходима човешка намеса. В противен случай парк „Митрополит Методи Кусев" ще стане само след 50 години обикновена широколистна гора. Това предупреждава ландшафният архитект Тенко Дянков.

От няколко години заедно с колегите си от секцията на ландшафните архитекти в Стара Загора настояват да се направи паспортизация на декоративните растителни видове в града.

„Опитваме се да убедим местната власт, че не толкова направата, а поддръжката на площите с растителност е важна, за да бъде красив и приятен градът", казва архитектът и подчертава, че е сериозно притеснен за състоянието на зелената система на Стара Загора. По време на предишния мандат в Общината никой не обърнал внимание на твърденията му, а новата власт - още не е приела на среща ландшафните архитекти, за да ги изслуша.

„Забелязвате ли, че през последните години няма озеленяване в парковете и дори на центъра. Да не говорим за кварталите?, пита Дянков.

Изчезват екзотичните видове от Аязмото
netinfo

Като пример за абсолютна липса на зеленина той сочи квартал „Зора", където не се вижда и един стрък цвете край улиците.

Красивите фигури на девойки в цветни носии и на матрьошките от цветя в парк „Пети октомври" са далечен спомен от 80-те. Оказва се, че техен автор е бил точно архитект Дянков. За тяхната направа обаче са били нужни по1 млн. 250 хиляди цветя. Пари за подобни мащабни цветни композиции обаче не само че няма, а се оказва, че липсват пари дори и за по-скромни пъстри лехи.

„Няма вече кой да произведе такива огромни количества цветя, няма и кой да изпълнява мащабни цветни композиции", с тъга отбелязва ландшафтният специалист.
Незнайно защо на пролет вече не се появяват и висящите кашпи с цветя отпреди 5-6 години.

Скоро участвал в разговор в общината в Стара Загора, на който акцентът бил как да се осигурят средства. „Средства, средства, това е характерно за нашето мислене. Как да осигуряваме средства, а не как да осигуряваме естетика", непримирим е Тенко Дянков. Той не отрича, че за ефектната и богата растителност в парковете и по улиците на града са необходими много средства. С помощта на спонсори и с оригинални идеи, и разбира се с воля и желание от страна на местната администрация, според него можели да се направят стъпки в тази посока.

„Трябва да се включат и обикновените хора, които не бива само да чакат някой да направи по-красив града, в който всички живеем.

Желанието да бъдем заобиколени от приятна зеленина, трябва да е мотивът на всеки да се включи по някакъв начин", убеден е той.

Според него не толкова създаването на красота, а липсата на поддръжка после, е основният проблем на Стара Загора. Не само, че не се правело нищо ново за озеленяването на града, но се оставяли на произвола многогодишните дървета.

Неосъществена си останала идеята отпреди няколко години старите липи, които, освен че повреждат пътната настилка, а и вече са болни, да се подменят с млади 7-8 годишни.

Цялото интервю с арх. Тенко Дянков чуйте в прикачения звуков файл.