Избират нов превозвач до шест месеца
Избират нов превозвач до шест месеца / DarikNews.bg

До шест месеца трябва да се проведе конкурс за нов градски превозвач. Дотогава линиите ще се обслужват от новосформираното дружество ДЗЗД „Автобусни превози"-Стара Загора.

Временният договор за обслужване на градския транспорт се сключва между общината и дружеството. Разрешение за това е получено от областния управител Недялко Недялков. До половин година, с решение на Общинския съвет, ще бъдат обявени и условията за провеждане на нов конкурс. „Дотогава старозагорци трябва да бъдат спокойни, че новото дружество ще изпълнява коректно задълженията си. Тази сутрин наша комисия установи, че досегашният превозвач не изпълнява линиите от транспортната схема, така както ни уведоми с писмо от 9 юли. Съжаляваме за причинененото близо двучасово неудобство на гражданите. Трябваше със сигурност да установим дали линиите не се обслужват, тъй като имахме само заявление, без да имаме констатация на място. След като се уверихме в неизпълнението, прекратихме договора с „Автобусни превози", уведомихме областния управител и с неговото разрешение сключихме временен договор с дружеството", обясни кметът Живко Тодоров. Дължимите от стария превозвач неустойки ще бъдат търсени по съдебен ред. Заради неизпълнение на приватизационния договор фирмата дължи над 2 млн. лева.

Съдружници в новото дружество са фирмите „Експрес" ООД и „Пир Импекс" ООД. Управители са Динко Динев и Пенчо Динев. ДЗЗД „Автобусни превози" разполага с необходимия брой автобуси, с които да обслужва градските линии.

Местни старозагорски фирми поемат транспорта, запазват се работните места и ще се изпълняват курсовете по действащата транспортна схема. Те ще возят при досегашните условия, няма да има промяна в цената на билета, увери кметът Тодоров. Той припомни, че по молба на предишния превозвач работи комисия за обследване на неефективните линии. Нерентабилните ще отпаднат.