Храмов празник в кв.Зора
Храмов празник в кв.Зора / Областна администрация

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион отслужи тържествена Света литургия в Храм „Св. Паисий Хилендарски" в кв. Зора пред десетки миряни. На празника бяха кметът Живко Тодоров, народният представител Пламен Русев, областният управител Недялко Недялков.

Храмов празник в кв"Зора"
netinfo

След Светата литургия децата от Дома лишени от родителска грижа „Незабравка”, чиито кръстници са ръководството и служители на община Стара Загора, получиха своите кръщелни свидетелства.

Единственият в страната храм, носещ името на „Св. Паисий Хилендарски", отбелязва своя празник. Той бе осветен през 2008 -ма година, след близо четиригодишно строителство, осъществено с многобройни дарения.

Община Стара Загора, Старозагорската митрополия и Църковното настоятелство на храма организираха програма за отбелязването на 250 години от написването на История славянобългарска и 290 години от рождението на Паисий Хилендарски.

"Смята се, че Паисий е много далечен от днешния ден, което не е вярно", заявява проф. Надежда Драгова, която през месец април беше избрана за почетен председател на Националния организационен комитет за честването на 250-та годишнина от създаването на "История Славянобългарска". Книгатасе преписва 117 години на ръка от книжовници, които коментират автора и влагат свои мисли от епохата си. Затова от Националния организационен комитет твърдят, че "История Славянобългарска" не е само зографски автограф, а е всички преписи в продължение на 117 години.

Храмов празник в кв"Зора"
netinfo

В двора на храма се откри фотоизложбата „Български манастири" на Цветан Четъшки.
На площада пред храма започна народно веселие с участието на Общински ансамбъл „Загоре" и Общински духов оркестър.

Храмов празник в кв"Зора"
netinfo

На храмовия празник присъстваха още зам. кметът Иванка Сотирова и националният омбудсман Константин Пенчев.

Община Стара Загора осигури за всички миряни печена риба, тъй като в момента са Петровите пости.