Холандци продължават да помагат на деца от домовете
Холандци продължават да помагат на деца от домовете / Общинска администрация - Стара Загора

Да бъде продължена традицията за финансово подпомагане от страна на холандски дарители на Дома за деца лишени от родителски грижи "Теофано Попова" в Стара Загора. Това е общата цел на ръководството на общината и фондациите „Help Tabitha" и Тавита България. По този повод зам.-кметът Йордан Николов се срещна с Ринтс Бойтен - председател на холандската фондация и Албена Матова от българската страна.

През последните четири години фондация Тавита България и нейни дарители от Холандия са осигурили над 130 000 евро за подобряването на условията за живот в Дома. „Ремонтирахме и обособихме пространства за настаняване от семеен тип, съгласно изискванията на МТСП, ДАЗД и на стратегията на общината. Сега децата се радват на прекрасна среда за живот и учене. Всяка година доброволци от Холандия посещават дома за да довършат ремонтите и да прекарат време с децата, което допринася за тяхната по-добра социализацията. Благодарение на доброто сътрудничество, което установихме с община Стара Загора в началото на 2009 г., домът „Теофано Попова" се превърна от руина в истински дом за децата», радостен е Бойтен.

Той коментира, че в неговата страна се гледа с известно притеснение, когато събират пари за проекти в България. „Затова ние се опитваме да създадем добър имидж за страната ви. За да стане това, ние се опитваме да бъдем в добри отношения с общините, на които помагаме".

Николов увери гостите, че община Стара Загора следва стратегията на правителството в областта на социалната помощ. На предстоящата общинска сесия на 29 март ОС трябва да приеме стратегията за управление на общинската собственост, което много ще улесни бъдещото сътрудничество с фондацията, разясни зам.-кметът.

„През лятото на 2012 г. ще довършим ремонта на първия етаж и ще ремонтираме кухнята съгласно предписанията на ОДБХ- Стара Загора. Планираме да дойдат и холандски доброволци по Програмата „Младежта в действие"", увери Албена Матова от Тавита - България. Доброволците възнамеряват да съсредоточат усилията си и върху образователната и професионалната подготовка на децата, за да станат конкурентоспособни на пазара на труда и да придобият умения за живот.

На срещата присъстваха д-р Антония Тодорова - Началник отдел "Здравеопазване и социални дейности" и Рилка Иванова, директор на Дома.