Евродепутатът Илиана Иванова с плакет от областния управител
Евродепутатът Илиана Иванова с плакет от областния управител / DarikNews.bg, Николина Пенчева

2010 година беше динамична, трудна и преломна за Европекския парламент и европейските институции, най-вече заради новите правомощия след приемането на Лисабонския договор.
На 15 декември беше приет европейския бюджет. Хубавото е, че постигнахме споразумение преди края на годината, каза в Стара Загора евродепутатът Илиана Иванова.

Като важен момент през годината тя определя и борбата с икономическата криза.
„Обсъдиха се и се приеха европейски резолюции, новият пакет за икономическо управление, регламентите за европейските органи за финансов надзор, които ще регулират банковото и застрахователното дело, пенсионните услуги", каза Илиана Иванова.

Тя допълни, че във всяко едно действие и всеки един документ се е опитвала да прокарва интересите на България. Проведени са два семинара, посветени на новите страни членки на ЕС.
Като важен момент в работата си през годината евродепутатът отчита кампанията за правото на българските граждани да работят активно на европейските пазари.

„Предприехме няколко стъпки, поправки в доклади в Европейския парламент, писмени въпроси. В резултат на това получихме ясното становище на европейските институции предсрочно да отпаднат ограниченията", коментира Илиана Иванова.
Както най-хубавия момент през годината евродепутатът определи посещението на футболен клуб „Берое" в Европейския парламент.

2011 година ще бъде година на още по-големи предизвикателствата, коментира евродепутатът Илиана Иванова. В началото на следващата година тя, заедно с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, ще се срещнат със студенти от Тракийския университет. По време на срещата ще бъде предложена идеята за стаж на студентите в Европейския парламент.

2011 e Европейска година на доброволчеството. До края на месец януари всички ученици могат да отправят своите предложения за различни инициативи. От февруари до края на учебната година младите хора ще могат да участват в различни доброволчески кампании, а през есента група от 30 деца ще посети Европейския парламент.

Областният управител Йордан Николов връчи на евродепутата Илиана Иванова плакет за постигнат успех при популяризирането на европейски политики и за активното й сътрудничество при провеждането на кампании в Стара Загора.