Два варианта за настаняване на останалите без дом семейства от Лозенец
Два варианта за настаняване на останалите без дом семейства от Лозенец / Dariknews.bg

Община Стара Загора предложи два варианта за настаняване на семействата, чийто незаконни постройки бяха съборени в последните два дни в ромския квартал „Лозенец". Това стана на специална среща в общината между представители на жителите на квартала, заместник-кметовете Йордан Николов и Янчо Калоянов, главният архитект Иван Кирчев и началникът на отдел „Контрол по ЗУТ" Ангел Стоманярски.

Според първия вариант желаещите могат да получат общинско жилище в кварталите „Железник", „Три чучура" и с. Дълбоки. Апартаментите обаче са само пет на брой и ще бъдат за крайно нуждаещи се семейства. Присъстващите, които бяха категорични, че говорят от името на всички, чиито постройки са били съборени, обаче не приеха този вариант.

Другата алтернатива е възможността да закупят отстъпено право на строеж, без търг на преференциалната цена от 158 лева за квадратен метър. Тя се оказа предпочитана за хората, тъй като така ще могат да използват строителните материали от вече съборените си домове. Проблемът обаче е високата цена, тъй като къща от около 100 кв. м ще струва около 15 000 лева, стана ясно по време на срещата. Затова те поискаха изплащане на кредит.

В момента община Стара Загора разполага с 30 подобни парцела, които се намират в кв. 86 над кв. Три чучура - север". „Техният брой обаче може да бъде увеличен до 55", заяви заместник кметът Йордан Николов. Парцелите са без вода и канализация, но от общината поеха ангажимент да бъде изградена инфраструктура.

За целта всяко семейство трябва да попълни заявление за регистрация като крайно нуждаещ се. Подготвя се и комплект от документи като от общинското ръководство поеха ангажимент те да бъдат придвижени в максимално кратък срок, тъй като предложението трябва да получи одобрение и от Общинския съвет.

Постигната бе договорка утре да се проведе нова среща, на която да продължи да се търси решение на казуса. Заместник-кметът Йордан Николов уточни, че вече вървят процедури и за останалите незаконни постройки в района на парк „Борова гора", но преди края на годината ново събаряне няма да има.