/ община Стара Загора
Над 200 тематично подбрани монети от периода 6-1 в. пр. Хр., единични екземпляри от тракийски, гръцки, македонски, римски републикански монети, са подредени в тазгодишния Нумизматичен салон, който бе открит в Регионалния исторически музей.

Най-старата монета, която може да бъде видяна, е драхма от Тасос, датираната от 6-5 в. пр. Хр.

Посетителите ще могат да видят и части от монетни съкровища от землищата на селата Ново село, Горно Ново село, община Братя Даскалови, Зимница, община Мъглиж и Преславен, община Стара Загора.

„Музеят придоби 11 монети на драхми от град Парион, чийто символ е била Горгона Медуза. Приема се, че тя е била защитничка, пазителка на града и вкаменявала лошите хора“, обясни кураторът на изложбата д-р Мариана Минкова. Тя допълни, че идеята и била символично Горгона Медуза да пази Стара Загора от болести и пандемията, поради това именно тя е емблема на тазгодишната изложба.

Надявам се, че с тази изложба ще открием един нов сезон, с който посетителите на музея и гостите на града ще могат да се запознаят с богатството, което музеят притежава, посочи директорът на музея Петър Калчев.

Атрактивно и успешно археологическо лято пожела ресорният зам.-кмет Милена Желева и обеща Община Стара Загора да продължи да подкрепя инициативите на музея.