пари монета
пари монета / Dariknews.bg
Предложението за по-висока цена на купона за ученически обяд очаквано предизвика дебати в залата на Общинския съвет.

С гласовете на 40 заседатели, бе решено цената от 1.70 лв да се повиши, считано от 1 февруари, на 2.10 лева. Шестима гласуваха против, а четирима се въздържаха.

Председателят Мария Динева припомни, че проектът е разгледан от Постоянните комисии, а по предложение на общинския съветник Янко Янков, се проведе разширена среща с директори на училища и общински заседатели. „Обединихме се около това, днес да гласуваме цена от 2.10 лева за купон, която да се заплаща от родителите, а разликата до достигане себестойността на купона 2.90 лева, да бъде поета от училищните бюджети, които предлагат тази услуга“.

Пред съветниците мнение по темата и несъгласие с новата цена изрази Жана Павлова, майка на две деца от Стара Загора. „Във времена на демографска криза държавата не мисли за нас младите и родителите. Замислете се следващия път, когато вдигате някоя цена. Няма нищо безплатно за нас. С бързи темпове ние изчезваме“, посочи Павлова и попита съветниците защо цената е еднаква за всяко семейство с различен брой деца и защо има училища, които и сега поемат цената на купона от бюджетите си.

Темата е болезнена и ние сме съпричастни с вас, коментира ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова. „Ако ние не инвестираме в цената на тази услуга рискуваме децата да се хранят с нездравословна храна. Има смисъл да вземем това решение с очакванията, че в училищата, където има нуждаещи се и затруднени семейства, да поемат грижата да ги подпомогнат. Ще настояваме пред „Ученическо хранене“ да се повиши качеството на предлаганата от тях храна“.

Безплатното изхранване на децата зависи от директора на училището и училищното настоятелство, припомни и Янко Янков, според когото „с подкрепата на всички колеги достигнахме до едно справедливо решение, според което едва с 0.40 ст да бъде увеличен купонът за обяд на учениците“.