Бюджет 2015 на община Казанлък: най-балансираният и най-близо до хората
Бюджет 2015 на община Казанлък: най-балансираният и най-близо до хората / община Казанлък
Бюджет 2015 на община Казанлък: най-балансираният и най-близо до хората
77861
Бюджет 2015 на община Казанлък: най-балансираният и най-близо до хората
  • Бюджет 2015 на община Казанлък: най-балансираният и най-близо до хората

Бюджетът на Община Казанлък за 2015 г. е в размер на 41 419 813 млн. лв. и е с около 5 млн. лв. повече от бюджетната рамка за 2014 г. - 37 224 302. Това е най-балансираният и в близост до гражданите бюджет за четвъртата година от мандата на настоящото общинско ръководство, който е изпълним и съобразен с приоритетите на приетата Програма за управление и Стратегия за развитие на Община Казанлък. Той е изцяло в полза на казанлъчани и ще стигне най-близо до тях и техните потребности, коментира пред Дарик кметът Галина Стоянова. Цялото интервю с нея чуйте в прикачения звуков файл.

В Бюджет 2015 г. се осигуряват близо 3 млн. лв. за пътна инфраструктура, които са разпределени по следния начин - 1 млн. лв. за улици и обекти по предложение на кметовете на населени места; 1 млн. лв. за улици и междублокови пространства в Казанлък и 900 000 лв. за изграждане на пътя Казанлък-Енина със свързваща велоалея. С тези средства за 4 години в общината ще бъдат цялостно преасфалтирани общо 290 хил. кв. метра улици или в брой това са 159 улици, като тук не се включва ремонтът на четвъртокласната пътна мрежа за четирите години.

„По отношение предложението на БСП за намаляване таксата в детските градини, ние сме не за намалена наполовина такса, а за напълно безплатни детски градини и ясли, ако бюджетът на Община Казанлък позволява това", коментира кметът Стоянова. „Ето каква е реалната ситуация в момента в детските заведения в Казанлък. В първа и втора група родителите заплащат по 2.20 лв. такса на ден за посещение на детето си, а в трета и четвърта група - по 1.80 лв. на ден. От тази такса са освободени децата с увреждания над 50%, децата с един родител, за второ дете таксата е намалена наполовина, за трето и следващо дете такса не се заплаща. В таксата от 2.20 или 1.80 на ден не влизат разходите за ток, вода, отопление, осветление и обучение на децата. С посочената сума се покрива дори само част от храната, чиято себестойност е 3,60 на ден. Така реалната издръжка само за храна на едно дете възлиза на 72 лева на месец. Ако се прибавят режийните разходи - ток, вода, отопление, осветление, издръжката става средно 130 лв. Ако се прибавят и разходите за учебно-възпитателна дейност, то реално едно дете в детска градина струва средно 300-320 лв. месечно, докато родителите заплащат максимум 45 лв. за пълен месец, т.е. 7 пъти по-малко. Тук е редно да се отбележи още, че такса се плаща само за дните, в които детето е посещавало детското заведение."

Община Казанлък не приема предложенията на БСП, но приема всички останали предложения, включително и първото предложение на кметовете на селата и консорциума „Обединение на автобусните превозвачи от община Казанлък" за намаляване с 50% на цените на билетите за пътуване на ученици и пенсионери. Кметът Галина Стоянова обясни, че по инициатива на Общината няколко години е обсъждана възможността за поевтиняване на пътуванията на ученици и пенсионери, но досега средствата, които се изискваха от Общината за дофинансиране са били много големи и непосилни за бюджета. „Сега, във връзка с намаляване цените на горивата и заплащането на картите на 16-годишните ученици от държавата, постигнахме разумно решение с консорциум „Обединение на автобусните превозвачи от община Казанлък" да разпределим тежестта на намалението както следва - 70% за тяхна сметка и 30% за сметка на Общината, което ще даде възможност всички пенсионери и всички ученици да пътуват с 50% намаление."