БНБ: Банковата система функционира гладко и безпроблемно
БНБ: Банковата система функционира гладко и безпроблемно / БГНЕС

Българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно. Това заяви управителят на Българската народна банка Иван Искров. В изявлението си Искров е категоричен, че в последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, без каквито и да е основания.

"Българската народна банка неведнъж е подчертавала, че българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно. Въпреки това в последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки без каквито и да е основания. От вчера насочена към една от най-големите от тях - Първа инвестиционна банка, тази атака се провежда чрез епидемия от слухове и злонамерени публични изказвания.

Подобни криминални действия са пряко насочени срещу спестяванията на всеки български гражданин и срещу финансовата стабилност като основен елемент от националната сигурност на страната. Българската народна банка заявява категорично, че ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората", категоричен бе управителят на БНБ.

Той се обърна към парламента, правителството и президента на България за подкрепа на действията на централната банка в защита на финансовата и банковата стабилност за доброто на България и нейните граждани.

БНБ настоява компетентните органи, в това число прокуратурата, МВР и ДАНС да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации.