Близо 500 искат референдум за отзоваване на политици
Близо 500 искат референдум за отзоваване на политици / DarikNews.bg, архив
Близо 500 искат референдум за отзоваване на политици
62952
Близо 500 искат референдум за отзоваване на политици
  • Близо 500 искат референдум за отзоваване на политици

Само за три дни близо 500 старозагорци се подписаха в подкрепа на първия граждански референдум за отзоваване на политици, за конституционни жалби срещу закони, които нарушават гражданските права.

Идеята за референдума е на Движение „Модерна България". В Стара Загора подписи за провеждането на народното допитване се събират пред общината.

Граждански движения, които са си поставили за цел да не стават партия, имат задачата да отрезвят хората, да бъдат прехода между свободния гражданин, който не желае да се довери и политическото представителство в Парламента. Мнението е на Александър Желязков в интервю за Дарик. В прикачения звуков файл може да чуете какво още каза един от учредителите на движението.

Референдумът ще е под наслов "Политици и закони - под граждански контрол". Два са въпросите, по които Движение "Модерна България" ще търси подкрепата на гражданското общество:
-Да се въведе ли възможност за предсрочно отзоваване на депутати, общински съветници и кметове по инициатива на граждани и чрез пряк вот на избирателите.
-Да се въведе ли индивидуална жалба пред Конституционния съд срещу закони, които нарушават гражданските права.

Целта на предлаганите промени е да се създадат ефективни инструменти за граждански контрол върху политиците и законите чрез възможността за отзоваване и индивидуалната конституционна жалба.