Гергана Микова
Гергана Микова / netinfo
Областният управител Гергана Микова присъства на работно заседание на Клуба на работодателя. По време на срещата беше обсъдена идеята за създаване на Център по медиация, който да осигурява пряка връзка между бизнеса и средните професионални гимназии в Старозагорско. Една от основните теми на срещата беше дългосрочното осигуряване на квалифицирана работна ръка за бизнеса в региона.
 
Собствениците на фирми представиха проблемите си, свързани с недостига на кадри във всички сфери на икономиката. Работодателите споделиха и виждането си, че в Стара Загора трябва да бъде създадена политехническа гимназия, която да обедини по-голямата част от професионалните средни училища в града и да подготвя млади хора по специалности, необходими точно за нуждите на местния бизнес.
 
В дискусията областният управител и предприемачите обсъдиха възможностите за промени във висшето и средното образование, така че то да стане по-адекватно на икономическите реалности в България. Задържането на младите хора у нас, дуалното обучение и образованието на малцинствените групи, които генерират най-високата безработица също бяха част от темите.  
Областният управител се ангажира да инициира среща между Клуба на работодателя и министъра на образованието, на която бизнесът да представи конкретните си виждания за постигане на основната цел – осигуряване на професионално подготвени млади кадри за предприятията от производствения сектор в региона.