/ netinfo
Лекарите от Ендокринологичен сектор на Вътрешно отделение в Болница „Тракия“ - Център ще измерват безплатно кръвна захар и ще консултират граждани на 14 ноември – Световния ден за борба с диабета.

Над 200 се изследваха за хепатит С, двама са с положителни проби

Желаещите трябва да се обадят на телефон 042/988-988 – регистратурата на Болница „Тракия“ - Център, и да запишат своето име. Безплатното тестване на кръвната захар ще се извършва от 8 до 10 часа утре.Гражданите ще получат и разяснителни материали по темата диабет, подготвени от Международната диабетна федерация и Болница „Тракия“.
 
Какво представлява захарният диабет?
Захарният диабет е социално-значимо заболяване, характеризиращо се с повишена кръвна захар (хипергликемия), която е резултат от нарушение в продукцията на инсулин, неговото действие или и на двете. 460 000 човека в България живеят с диабет; 200 000 българи са засегнати, но не знаят и не се лекуват.

Какви видове диабет съществуват?
Съществуват няколко типа диабет – младежки - инсулинозависим или тип 1, при възрастни хора– неинсулинозависим или тип 2, и гестационен – на бременните.

Рискови фактори за отключването на диабет
Ключови рискови фактори за развитието на захарния диабет са фамилната обремененост, затлъстяването и наднорменото тегло, високото кръвно налягане. Липсата на физическа активност и нездравословното хранене води до ¼ от случаите на хора с диабет. Пушенето увеличава риска от ЗД тип 2 с 50%.

Изследват за остеопороза

Симптоми на диабета


Симптомите на заболяването са често уриниране, повишена жажда, необяснимо отслабване на тегло, обща умора, замъглено зрение, трудно-заздравяващи рани, намалена чувствителност по крайниците. Диабетът засяга целия организъм и е водеща причина за сърдечни заболявания, мозъчен инсулт, слепота, бъбречна недостатъчност, ампутация на долни крайници.

Как да живеем с диабет?
К
онтролът на всички видове диабет изисква ежедневна терапия, регулярно проследяване на състоянието, здравословен хранителен режим и начин на живот, непрестанно обучение.

При здравите хора кръвната захар трябва да бъде между 4.0 и 6.1ммол/л на гладно и под 7.8ммол/л 2 часа след нахранване. Последните критерии за доказване на „сладката болест“ са наличието на кръвна захар на гладно над 7.0ммол/л, всяка случайно измерена кръвна захар над 11ммол/л или HbA1c (гликиран хемоглобин) над 6.5% - златният стандарт, който показва контролът на кръвната захар 3 месеца назад.

Въпреки всичко това, при редуциране на рисковите фактори, вероятността за развитието на захарен диабет намалява. Все пак, ако Ви бъде поставена тази диагноза, при спазване на препоръките, може да имате един пълноценен живот.