/ ThinkStock/Getty Images
Над 200 души са се явили за изследване за хепатит С. Двама са с  положителен резултат и ще бъдат насочени за специализирани изследвания и лечение с най-ефективните средства - директно действащи антивирусни препарати. Лечението е осигурено от НЗОК за всички здравноосигурени пациенти.

Регионална здравна инспекция-Стара Загора продължава активно работа по пилотното проучване за разпространението на хепатит С сред населението на град Стара Загора, чрез серологично изследване и анкетиране на участниците, в сътрудничество с Община Стара Загора и института Робърт Кох в Берлин, Германия.
 

Изследват за остеопороза

Всички, които са получили покани от Община Стара Загора за изследване за носителство на хепатит С, да заповядат в РЗИ - Стара Загора, на ул. „Стефан Караджа” № 10 в удобно за тях време - всеки работен ден от 8:30 до 19:00 часа и в събота до 16 ноември, от 8:30 до 13:30 часа.

Изключително важно е всеки, който е получил покана, да се свърже на посочените в нея телефони, за да получи допълнителна информация и уточняване на причината за отказ от предлаганото изследване за хепатит С.
 
Мобилният консултативен кабинет на РЗИ-Стара Загора ще бъде позициониран в парк „Пети октомври” на 3 и 11 ноември от 8:30 до 13:00 часа. Важно е да носите поканата от Община Стара Загора и документ за самоличност. Няма да бъде отказвано изследване за хепатит С и на всички желаещи. Всеки явил се за изследване ще получи подарък.
 
Носителството на вируса на хепатит С в повечето случаи е безсимптомно и нелечението му води до тежки усложнения като цироза и рак на черния дроб.