среща
среща / БСП
Предизвикателствата пред България в отбраната, вътрешния ред и сигурност, обсъдиха на среща с участници в кандидат-депутатстката листа на Коалиция „БСП за България” офицери от резерва, действащи военни и полицаи в Стара Загора.

„Независимо дали сме леви, десни или от центъра, ние трябва да имаме една единствена позиция относно действията на определена държава, която се бърка в националната сигурност на България, която оказва влияние върху изборния процес. Намираме това за изключително опасно. Всички политически сили трябва да дадем отпор, когато става въпрос за България”, каза Драгомир Стойнев, водач на листата на Коалиция „БСП за България” за Старозагорския избирателен район. Той припомни, че при управлението на ГЕРБ знаещите, можещите и компетентните са били заменени с политически послушни лица. „Тези хора не се справиха с нелегалната миграция”, каза Стойнев и обяви, че БСП иска отмяна на постановление 208 на Министерски съвет за приемането на мигранти в общините. „Мигранти, които бягат от война приемаме, но тези, които влизат в страната ни по икономически причини, нямат място тук.”.

Стойнев обяви програмата на БСП  в секторите Отбрана и Вътрешна сигурност за изключително амбициозна, защото е нужна решителна промяна. „Искаме модернизация на българската армия, но с пълно участие на българския военно-промишлен комплекс”, каза Стойнев.

Според него във сферата на вътрешните работи е публична тайна, че хората са оставени сами да се оправят – ниски заплати, липсваща мотивация, изключително лошата материална база и техническо обезпечаване.

За нова стратегия за вътрешния ред говори Иван Чолаков, бивш директор на ОДМВР Стара Загора и кандидат за депутат от листата на Коалицията. По думите му, в момента в МВР липсват хора, които да предават своя опит, има тотална демотивация на служителите и всичко това рефлектира върху хората.  „В новата стратегия, която трябва да бъде плод на широко обществено обсъждане без политизация, трябва да залегнат мерки за противодействие и превенция на тероризма, осигуряване на контрол на миграционния процес и адекватна охрана на границите ни, противодействие и ефективна борба с тежката организирана престъпност, противодействие на корупцията и битовата престъпност. Трябва да се направи нова концепция за системата на МВР, която да включва нормативна база за реформата и нов качествен подход спрямо човешкия фактор, разбира се, с нов Закон за МВР”, заяви Чолаков.  

На срещата присъстваха и Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на БСП и  на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 43-то Народно събрание, бригаден генерал Димитър Шивиков, бивш командир на 61-ва Стрямска бригада и национален командир на 18-ти контингент в операцията на НАТО в Афганистан, Радион Попов, бивш военен контраразузнавач и зам.-министър на външните работи, полковник Иван Иванов, почетен председател на Асоциацията засигурността и отбраната и бивш зам.-министър на отбраната, много офицери от резерва и бивши полицаи.

„Програмата на БСП за сигурността е алтернативен план, не е затворен документ и търпи всякакви промени”, каза на срещата Атанас Зафиров. По думите му в момента БСП е най-разпознаваемата патриотична партия в България. „Време е за нов патриотизъм. Патриотизъм, който не е омраза, а култура и духовност”, обясни Зафиров. Според него Министерството на отбраната в последните две години е дадено под аренда на една от много земеделски партии, а министърът се е държал като изполичар. Зафиров обяви още, че в програмата на БСП е заложено увеличаване възнагражденията на военните с 10%, а с повишаването на максималния осигурителен доход, ще се индексират и пенсиите. Той се обяви и за най-висока степен на модернизация за техниката в армията, както и за нови  закони за патриотизма, за отбраната и въоръжените сили, за резерва, за военноинвалидите и за ветераните.