Артгилдията в Казанлък се обединява на 30 юли
Артгилдията в Казанлък се обединява на 30 юли / Община Казанлък

Общото събрание за учредяване на сдружение на дейците на културата, които творят на територията на община Казанлък, ще се проведе в понеделник, 30 юли. Решението бе взето след среща между творците на свободна практика с кмета Галина Стоянова и председателя на Общинския съвет Николай Златанов.

Целите на сдружението ще бъдат да съдейства за обогатяване на културното и духовното общуване на хората от общината. Да се утвърди и като пространство за свободен обмен на идеи, знания, духовни ценности, общуване и изяви на културните дейци, като организира културни програми и проекти, концерти, спектакли, изложби, работни срещи, семинари, обучения, пленери.

Чрез това обединение творците ще могат да се включат по-активно в планирането и провеждането на културната политика в общината, да допринасят за утвърждаването на града като културен център и дестинация за културен туризъм. Сдружението ще им даде възможност да кандидатстват за финансиране на културни прояви и инициативи към различни източници - общински, национални и европейски.

Творческото обединение ще има подкрепата на Община Казанлък, увери на първата проведена среща кметът Галина Стоянова и заяви, че на творците ще бъде предоставена база, където те да изградят свой клуб и средище. Всеки регион се характеризира със специфична комбинация от процеси и културни продукти, типични за дадената местна общност. Традицията и потенциалът на Казанлък в това отношение трябва да бъдат развивани, смята кметът на общината.

В ЕС все по голямо внимание се отделя на развитието на културните индустрии, тъй като анализите показват, че те имат сериозен принос за развитието на регионите. Културните индустрии са важни не само поради директния им принос и въздействие върху пазара и оборота, който генерират, но индиректният социално-икономически ефект от тях е основен.

Европейската комисия смята, че приносът на културата за излизане от икономическата криза ще придобие още по-голяма важност в бъдеще. По тази причина за периода 2014-2020 г. ЕК реши да отдели 1.8 милиарда за развитие на културните индустрии. Бенефициенти обаче няма да са държави и общини, а културни организации.