Архитекти ще обжалват конкурс
Архитекти ще обжалват конкурс / DarikNews.bg

Старозагорски архитекти са готови да обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията проведения конкурс за идеен проект за терена на стария съвет.

Архитектите, които са участвали в конкурса, смятат, че организаторите му-община Стара Загора и избраното жури, са проявили краен непрофесионализъм и неуважение както към участниците така и към правилата за провеждането на заданието.

Според конкурсната програма всеки проект е трябвало да бъде оценен по точки от 1 до 5 по 18 критерия. Проектът с най-много точки, според правилата на процедурата, печели първото място.Оказало се, че всичките 11 допуснати от общо 14 проекта обаче не са били точкувани като по този начин журито, под председателството на зам.-кмета Янчо Калоянов, не е спазило начина на оценяване. От участие в конкурса се отстранили всички проекти на база субективни критерии, които не са заложени в конкурсната документация, смятат архитектите. Три проекта са били отстранени от заданието, тъй като не са спазили едно от условията-анонимност на авторите.

Архитектите са убедени също, че срокът за журиране-141 дни, е твърде дълъг, тъй като практиката не предвижда повече от седмица. Очевидно има други мотиви за разтегления срок, подозират те и недоумяват как два от проектите, въпреки че не са получили одобрение под формата на точки, в крайна сметка са били премирани от журито. В неговия състав, освен петима представители на общината е имало и трима местни архитекти. Единият от тях-арх. Емил Василев коментира, че конкурсът бил проведен „като някаква странна смесица от правилата по ЗОП и правилата по Наредбата за конкурсите. Не се стигна до точкуване и това е голямата грешка на журито. Фактът, че отстранените проекти също бяха гледани макар и за сведения и извън конкурса, за мен вече говореше, че нещо предварително не е изпълнено. Това са мои убеждения и вътрешни подозрения, но крайните резултати, като че ли също показаха, че не съм съвсем встрани от истината. Нашето особено мнение по отношение на проектите беше изразено в края на конкурса. Тогава ние се противопоставихме на искането на една част от журито да бъдат премирани два от проектите. Според нас това беше недопустимо", обясни арх. Василев.

Архитектите коментираха също, че не са били уведомени официално за прекратяване на конкурса, протоколът не е подписан от кмета, въпреки че на сайта на Агенцията за обществените поръчки още септември месец е публикувано решение със заключителен протокол за това. Според ЗОП срокът за обжалване започва да тече десет дена след официалното писмено уведомяване на участниците.

Архитектите, които са участвали в конкурса не желаят повторното му обявяване, а настояват за ново журиране и свикване на друго жури, включващо представители, предложени от Камарата на архитектите и одобрени от общината като възложител. Те настояват за точкуване според обявените правила на конкурса, за обяснение и извинение от страна на кмета, да се направят анализи за свършената до момента работа от страна на всички участници, както и да се извлекат позитивите от добрите идейни решения, след което да бъдат обществено обсъдени и ползвани за основа при следващ етап на инициативата.