Алеко застава до героя си в Скобелево
Алеко застава до героя си в Скобелево / Dariknews.bg,архив

Авторът на "Бай Ганьо" писателят - публицист Алеко Константинов застава до героя си Етнографско-културния комплекс "Дамасцена" край Скобелево, община Павел баня. Скулптора на Алеко вече ще посреща гостите на комплекса. Иницииативата за скулптората, създадена на метри от скулптората на Ганьо Балкански е на собственика на Етнографския комплекс "Дамасцена" розопроизводителят Стоян Стоянов.

Автор и на двете композиции е скулпторът Тамер Халил, според който „всеки от двамата емблематични българи носи своята изумителна енергия. Докато извайвах фигурите и лицата им, я почувствах по различен начин", коментира Халил, възпитаник на Великотърновския университет. Фигурата на Алеко Константинов е от бронз и тежи близо 220 килограма. Изработвана е година, толкова, колкото е продължила работата и по скулптората на бай Ганьо.

По време на откриването емблематичните представители на народопсихологията ни - Щастливеца и Келепирджия номер едно - ще оживеят пред публиката в Скобелево за своеобразната премиера. В образа на Господин Балкански ще влезе актьорът Любомир Фърков. Като Алеко ще се изяви класикът на седмото изкуство Любен Чаталов. Откъси от култови текстове на писателя ще чете нашумелият актьор Веселин Плачков. Гайдари и кукери ще придадат етноекзотика на представлението. Сред специалните гости на церемонията по откриването ще са депутати кметове на съседни общини, членове на международната фондация „Алеко Константинов", експерти от къщата-музей на Щастливеца в Свищов.