Актьори: Конкурсът за директор на театъра в Казанлък е манипулиран
Актьори: Конкурсът за директор на театъра в Казанлък е манипулиран / Актьорите от Казанлък са против да ги ръководи човек, който не е театрал

Граждански протест срещу избора на журналист за директор на драматичния театър „Любомир Кабакчиев" в Казанлък обявиха работещите в него.

Главният редактор на местния новинарски сайт „5 минути" Диана Рамналиева е предпочетена от комисията за шеф на общинския театър пред досегашния директор Атанас Чопов и пред театралите Георги Ташев и Теменужка Коларова.

Според 44-членния състав на театъра в Казанлък изборът е нагласен и манипулиран, като досегашният успешен според актьорите директор е сменен с недоказан и натрапен кандидат.

Че Диана Рамналиева е спечелила обявения в началото на годината конкурс за директор на театъра в Казанлък, актьорите научават официално от кмета Галина Стоянова, след като два месеца в града на розите се носел слух, че журналистката е фаворит за мястото на досегашния директор Атанас Чопов. Критериите, по които е избран директорът, са определени от общината и сред тях няма изискване, кандидатите да имат театрално образование или опит в тази сфера. Изискването е било кандидатите да имат хуманитарно или икономическо образование.

Актьорът Костадин Попов и щатният режисьор Надя Асенова, които са присъствали на срещата с градоначалника, споделиха, че с ултимативен тон Стоянова им е заявила, че се налага да се примирят с избора. „Г-жа Стоянова ни заплаши, че ако не приемем директора, театър Любомир Кабакчиев ще бъда закрит", съобщиха двамата.

Актьори Конкурсът за директор на театъра в Казанлък е манипулиран
netinfo

Позицията си за протеста на театралите срещу избор на директор Галина Стоянова разпространи в открито писмо, в което се посочва, че кметът на общината няма правомощия да бъде страна в конкурс за театрален директор.

Преценката на концепциите и качествата на кандидатите се прави от специализирана процедура, която се съставя в съответствие с нормативната уредба и се одобрява задължително от Министъра на културата. Ако от театър „Л.Кабакчиев" имат съмнения в преценката на министерството, то е редно да се обърнат към тази институция, тъй като кметът не одобрява конкурсните книжа, се казва още в отговора на Стоянова.
Членове на комисията са били зам.-кметът на Казанлък по финансовите въпроси, главният счетоводител, юрист от администрацията, представител на отдел „Култура" , директорите на Държавния драматичен театър в Стара Загора и на Драматичния театър в Сливен, както и представител на Министерството на културата.

Един от загубилите кандидати - кукленият актьор Георги Ташев заяви за Дарик, че според него конкурсът е напълно коректен и проведен според законовите изисквания.

Театър Любомир Кабакчиев е създаден преди 13 години с решение на Общинскияю съвет в Казанлък. През изминалата година съставът му е изиграл 73 представления за възрастни и 100 за деца. Собствените му приходи от постановки са 79 000 лв. за годината. През 2011 година бюджетната му издръжка е била 477 378 лв. Субсидията му за тази година е намалена със 100 000 лв.

Публикуваме пълния текст на открития отговор:

Във връзка с покана от театър "Любомир Кабакчиев" за публичен дебат с кмета и кандидатите за директор на театъра на 27 април т.г.

Галина Стоянова, като кмет на община Казанлък, благодари за поканата, макар да не е получила официално такава, но категорично смята, че няма основание и специализирана подготовка да бъде страна в дискусии на театроведски тема. От друга страна хрумването за такъв дебат е очевидно закъсняло и неползотворно. Всички театрали в града са информирани, че от началото на годината тече процедура за избор на нов директор, а времето беше напълно достатъчно, за да се организират дискусия по творчески и всякакви др. въпроси, които ги вълнуват. Ако съставът на театъра желаеше да се запознае с кандидатите и техните концепции, то имаше период от поне 3 месеца до провеждане на избора, за да ги покани.

Кметът на общината няма провомощия да бъде страна в конкурс за театрален директор. Преценката на концепциите и качествата на кандидатите се прави от специализирана процедура, която се съставя в съответствие с нормативната уредба и се одобрява задължително от Министъра на културата. Ако от театър „Л.Кабакчиев" имат съмнения в преценката на министерството, то е редно да се обърнат към тази институция, тъй като кметът не одобрява конкурсните книжа.

От гледна точка на изпълнителната власт в общината, темата за театър „Л. Кабакчиев" има един много по-важен аспект. Обществено значим въпрос е, че издръжката на т. „Л. Кабакчиев" струва на данъкоплатците на общината почти половин милион лева на година. Тъй като театърът не желае да поема ангажименти към културния календар и празниците на общината и не участва по никакъв начин в тях, се налага изразходване на допълнителни средства по тези пера, за да се канят други състави. Към тези разходи сега се добавя искането от настоятеля на НЧ „Искра" Васил Самарски казанлъчани да плащат още по 69 600 лева на година, за да играе театър „Л. Кабакчиев" на читалищната сцена.

Това поставя важния въпрос да се прецени обективно доколко са целесъобразни тези огромни средства за издръжка на общински театър и каква е наистина обществената полза от разходването им.

Дали културният продукт, който театърът предоставя на данъкоплатците от общината е еквивалентен на направените за него разходи. И дали въпросът за качество и ефективност няма да отвори темата за създаване на открита сцена, на която казанлъчани ще могат през цялата година да гледат освен т. „Л.Кабакчиев", и гостуващи нови постановки от София, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово и Пловдив при значително по-малки разходи за общинския бюджет.

Тази тема наистина подлежи на обществен дебат, който предлагаме театър „Л.Кабакчиев" да организира в най-скоро време, за да се прецени какъв е реалният обществения интерес и ползите от досегашния модел на театрална политика.