Адвокат Илчо Илев: Обвиненията срещу мен са неоснователни
Адвокат Илчо Илев: Обвиненията срещу мен са неоснователни / DarikNews.bg

Като неоснователни определи обвиненията срещу себе си за лихварство, пране на пари и за организирана престъпна група старозагорският адвокат Илчо Илев. В негова защита се обяви и Инициативен комитет, който по думите на две от представителките му, наброява 140 души.

Миналия октомври Илев, майка му, брат му, съпругата му и негов съдружник бяха арестувани при полицейската операция „Лихварите".

„Това беше показна акция при която 8 маскирани полицаи ме проснаха на земята, а после ме държаха с белезници 6 часа като убиец, докато претърсваха", заяви Илив.
Според него арестът и делото са резултат от негативно отношение от ръководството на полицията. Твърди, че от ареста през октомври до 22 март не е имал възможност да се запознае с доказателствата за повдигнатите му обвинения. Разпитван бил само веднъж. До скоро той бе с мярка „задържане под стража", но Апелативният съд в Пловдив го пусна срещу 30 000 лв. парична гаранция.

Според полицията Илев е главен организатор на престъпната схема, чрез която са отнети имоти на над 200 души в Старозагорски и съседните региони.

Адвокатът, който е бивш шеф на Следствения арест в Стара Загора, хората, които твърдят, че са им отнети имотите, са некоректни длъжници. Взимали пари срещу лихва и с години не се издължавали. „Според материалите по делото, те са отнети при образуваните 247 изпълнителни дела", каза Илев. От многобройните заеми, които раздавал, около 25 % били проблемни.

Адвокат Илчо Илев Обвиненията срещу мен са неоснователни
netinfo

„Ако дължа пари на банката по кредит и не ги връщам, кой ще е виновен аз или банката, която ми взема имуществото, защото не обслужвам кредита си", попита риторично Галина Стоянова от Инициативния комитет в защита на адвоката-лихвар.

Заедно с Таня Иванова обясниха, че познават отдавна Илев и според тях той никога не е лъгал никого и че е жертва на лъжите на група хора.

Комитетът, в който двете членуват е създаден в отговор на учреденото от „ужилени" от т. нар. „имотна мафия" „Сдружение за справедливост за хората". Пострадалите се оплакаха лично на министър Цветан Цветанов, а в отговор той им прати работна група от представители на ГДБОП, Върховна касационнна прокуратура и ГДБОП, която лично се запозна със случаите им. Магистрат от комисията заяви, че ще предложи делото да бъде изтеглено в друг Окръжен съд, защото хората се опасявали, че адвокатът има протекцията на местни магистрати.


На свой ред Инициативният комитет настоява за среща с вътрешния министър. „Ако той не дойде при нас, ние ще отидем при него", предупреди Галина Стоянова.
Илчо Илев смята, че делото срещу него е образувано като опит да бъде отстранен от бизнеса си, но не конкретизира, кой има интерес от това.

Твърди че с лихварство започнал да се занимава не по време на службата си като директор на Следсвените арести, откъдето бе уволнен заради образувани срещу него дела за лихварство и изнудване, а след това. Делата срещу него бяха прекратени.
В бизнеса тръгнал с капитал от 120 000 евро, който раздавал срещу лихва. Парите взели с роднини от банка, срещу имотни залози. Илев твърди, че не е прал пари, защото декларирал всички свои печалби и само за миналата година платил данък в размер на 170 000 лв.