книги
книги / iStock/Getty Images
9-годишен читател на общинската библиотека „Искра“ в Казанлък е рекордьорът по заети прочетени книги за миналата година. Това показва статистиката на казанлъшката културна институция. Момчето е заемало по 5 книги на седмица, като в края на годината общият брой заети книги е бил 275.Най- малкият читател на библиотеката е бил само на година и половина, а най- възрастният  на 91 години, сочи още библиотечният анализ.

17 421 читатели са посетили общинската библиотека "Искра" през изминалата година, като в електронната база данни на библиотеката са регистрирани близо 12 хиляди души, обобщава в анализа си директорът на библиотеката Анна Кожухарова.Половината от ползвателите на библиотеката са ученици - 50% 27% са пенсионерите и безработните, а децата от 7 до 14 години са 1 426. Общинската библиотека е регистрирала и респектиращ брой читатели, които не са в училищна възраст- деца до 6 години- 144.
 
Традиционно по-големия борй читатели са жени- 69% от всички посетители и читатели на библиотеката. Ползващите услугите й висшисти са 916 човека.Освен местни, казанлъшката библиотека има читатели и ползватели от други страни: Великобритания, Турция, Германия, Русия, Испания, САЩ, сочи библиотечният анализ.

През 2019 година казанлъшката библиотека е била посетена общо 62 хиляди пъти, или средно дневно по 156 пъти, като от тях виртуалните са 16 157. Всеки един читател на библиотека "Искра" през миналата година е имал средно 16,4 посещения, сочи още отчетът.

Традиционно най-голям е процентът на заеманата художествена литература - 64%, следвана от обществено- политическата - 15 133 и литературата за изкуството- 3 191. Най-нисък е бил читателският интерес към литературата и документите, свързани с краезнанието- едва 6% от посетителите на библиотеката са предпочели да заемат такъв тип четиво.

В края на миналата година библиотечният фонд на ОБ "Искра" е почти 38 хиляди тома.