83,5% е делът на сключените трудови договори в Старозагорско, според  проучване
83,5% е делът на сключените трудови договори в Старозагорско, според проучване / Иван Бонев- Казанлък Инфо

Най- нисък , с 10% под средния за страната е делът на сключените трудови договори в Югоизточен район, в който попада и област Стара Загора.
При средно за страната 92% на сключените трудови договори във фирмите в 10 сектора, Старозагорският регион е с 83,5% .
Това е установено в проведеното най- мащабно представително проучване на Търговско - промишлената палата в България, съвместно с КТ "Подкрепа".

Проучването е по проект „ Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудово правните и осигурителни отношения и превантивни действия за ограничаването й".
Той се реализира на територията на 28-те области в България, в продължение на половин година . Финансирането е от ОП „ Развитие на човешките ресурси" чрез ЕС и Европейския социален фонд.
Общият брой на респондентите в проучването - работодатели, служители, синдикалисти и работници е 6337 човека. Най- голям е броят на анкетираните в предприятия и фирми до 50 човека.
Според Беата Папазова, ръководител на проекта от БТПП-София, обект на проучването не е бил сивия сектор в икономиката ни, а „сивият сектор в т.н бял сектор на икономиката, който е с доста сериозни прояви".
Основната цел на проучването е степента на информираност на работодателите и заетите лица на национално и регионално ниво в ключовите отрасли на българската икономика.
Други негови цели са били идентифицирането на негативните практики по отношение на прилагането на нормативната уредба в трудово правните и осигурителни отношения, както и определяне на възможните мерки, чрез които ще се повиши обществената нетърпимост към неформалната икономика в България, която според различните данни е от 14 до 40%. Като тъжна констатация бе определен факта, че в подобни схеми на сива икономика участват с готовност млади хора, без трудов опит и стаж, за които доходите в момента са по-важни, отколкото спазването на нормативните уредби в трудовите отношения.
Обобщените данни от мащабното проучване показват, че в 75% от попадналите в проучването заети лица от съответните фирми посочват, че в предприятията им има вътрешно фирмени правилници.


Средният процент на наличие на сключени трудови договори за страната е 92%. Най- голям е делът на фирмите без сключени трудови договори в сферите на ресторантьорството и хотелиерството, гражданското строителство и изолации и производството на текстил и текстилни изделия. Водещ в тази негативна статистика, според направеното проучване е Североизточният икономически район на страната.
От данните става ясно, че в около 30% от фирмите в страната се извършва частично или пълно заплащане на извънредния труд, като този процент е най- висок за фирмите от Североизточния район. 30% от заетите в България не познават минималните осигурителни прагове за длъжностите на които са назначени, са констатирали още изследователите.
В 46,8% от наетите по трудов договор със съответните длъжностни прагове, получават трудови възнаграждения на съответните прагове. Други 48% са с трудови възнаграждения над тях. От участвалите в допитването от Старозагорско, 65% са отговорили, че знаят минималните осигурителни прагове за длъжността ,на която са наети, а за 49% от тях, размера на възнаграждението, което получават е над осигурителния праг за съответната длъжност.
В националното допитване от област Стара Загора са участвали общо 119 лица, от които 78 заети и 41 работодатели.
77% от запитаните в региона по отношение на наличието на длъжностна характеристика за заеманата длъжност са дали положителен отговор. Процентът е с близо 4% по -нисък от средния за Югоизточния район, в който областта попада.
Според данните, едва 37% от анкетираните в областта знаят къде да потърсят помощ в случай, че работодателят им не спазва длъжностната им характеристика.
Според Олга Чугунска,  експерт в отдел „Икономически анализи и политики" в БТПП-София, това е негативна практика за цялата страна, където процентът на информираните заети по този казус е едва 40%.
Синдикалната помощ, която може да се окаже в такива случаи също не се радва на добра информираност, показват данните. Едва 28% от запитаните и участвалите в проучването дават положителен отговор на въпроса кога синдикатите могат да им защитят правата. Едва 27% са тези, които знаят в какви случаи Инспекцията по труда може да ги защити при нарушение на трудово правните отношения.
Подробна информация за проведеното мащабно изследване е качена на сайта на БТПП-София. Според участниците в проекта, получените данни и направените изводи на тяхна база ще послужат за предложения за промени в нормативната уредба, които ще се депозират пред различни институции.

Създаването на специален бюлетин „Социални практики", също ще е в помощ на работодатели и заети ,с цел подобряване на съвместния диалог и трудово правните отношения. В рамките на проекта „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалните икономики при трудово правните и осигурителни отношения и превантивни действия за ограничаването й" ще се разработи и специален Кодекс по бизнес етика, съобщи в Казанлък Беата Папазова. По думите й, проекта предвижда общо 332 събития във всички области на страната, сред които поредица от обучителни семинари, дискусионни клубове , както и още две по-малки проучвания.

За целите на проекта вече се разработва и специална електронна платформа.