10 процента от мъжете в Старозагорско пият всеки ден
10 процента от мъжете в Старозагорско пият всеки ден / netinfo

40,3 %, от анкетираното население на Старозагорска област определят здравето си като „добро", 30% като „много добро", а 33,8 % от анкетираните съобщават за наличие на хронично заболяване или на здравен проблем. Това показват данните от проведеното Европейско здравно интервю на територията на страната.

Най-разпространеното хронично заболяване у нас е високото кръвно налягане.
„Според резултатите от изследването 21.3% от лицата с хронично заболяване в област Стара Загора имат хипертония", информира директорът на Териториалното статистическо бюро в Стара Загора Милена Караиванова.

За първи път в изследването през 2008 г. в анкетната карта са били включени въпроси за разходите, които лицата са направили за своя сметка при посещенията си при стоматолог, общопрактикуващ лекар, лекар специалист, медикаменти и изследвания.

Резултатите от изследването показват, че най-висока е заплатената сума в Югоизточен район на България - 9.91 лв., а най-ниска в Северен централен район - 4.37 лева.


Данните от Европейското здравно интервю показват, че в област Стара Загора ежедневно пушат 32,2% от мъжете и 19,1% от жените, а през дванадесетте месеца предхождащи изследването никога не са употребявали алкохол 15,2% от мъжете и 47,3% от жените, 10,8% от мъжете в областта са употребявали алкохол всеки ден.

„Изследването „Европейско здравно интервю" беше направено през октомври и ноември миналата година от Националния статистически институт", уточни Милена Караиванова.