Жители на софийските села Владая и Мърчаево на протест заради транспорта
Жители на софийските села Владая и Мърчаево на протест заради транспорта / БГНЕС, архив

Жители на софийските села Мърчаево и Владaя, както и на кв. „Княжево" блокираха за кратко движението по главен път Е-79 в посока Перник заради обслужващия ги градски транспорт.

Те поискаха да се възстанови движението на автобус 58, който стига от Владая до София. Протестиращите се оплакаха, че на този етап не постигат никакъв диалог със столична община.

Сегашната автобусна линия 59 обслужва "Княжево", Владая и Мърчаево, а интервалите на движение са огромни. Затова трябва да бъде възстановено движението на автобус 58, разказа пред Дарик един от организаторите на протеста Васил Николов:

"От Столичния общински съвет не спазиха срока, в който трябваше да отговарят на нашите предложения, които бяхме направили. Искаме възстановяване на автобусна линия 58, нов конкурс за маршрутна линия 22. Това са ни исканията. Те ни казаха, че са сменили автобусите, но ги смениха с най-счупените автобуси, с които разполагат. Аварират постоянно и в иначе натоварения трафик, като има и аварирал автобус, съвсем се разреждат. Положението е трагично, ние сме в транспортна криза".

Често на хората им отнема повече от час и половина да стигна за работа в столицата.

"Предвид това, че имаме нередовен автобус, на който разчитаме, ние нямаме алтернативен транспорт. Много хора отиват на работа след час и половина-два уморени от дългия път и се очаква да са полезни в работата си, няма как да стане това", допълни Васил Николов.

През седмицата от столична община обясниха пред Дарик, че вече са взети необходимите мерки и ще бъде направено преброяване на пътникопотока.