Заради обстановката в СО не може да се направи обективна икономическа оценка
Заради обстановката в СО не може да се направи обективна икономическа оценка / netinfo
Настоящата обстановка в Столичната община възпрепятства изготвянето на каквато и да е обективна оценка на ставащото в икономиката на София и това ще продължи поне още няколко месеца, докато не се разбере дали България ще има нов министър-председател, а София – нов кмет. Това каза Румен Яновски – проектен координатор на фондация АКСЕС при представянето на новия доклад за общинските икономически дейности, изготвен от фондацията. Това е вторият подобен доклад на фондацията, като този път той обхваща периода от началото на септември до 31 октомври.

Във фокуса на доклада са проблемните за Столична община теми за „Топлофикация", „Софийски имоти" и столичния боклук: „Всичко в някаква степен е старо. Тази детска игра напред-назад около Топлофикация, това лъгане на едро в глобални държавни мащаби, това подмятане за това кой е добър и кой е лош, използването на думи, които са от речника на не особено добре възпитани тийнейджъри, от добре възпитани мъже – всичко това наистина е много смешно”.

Към доклада са включени препоръки за по-ефективни действия от контролните механизми на общината, както и за изготвяне на стратегии и принципни виждания за развитието на общинската икономика. Препоръка да не се политизират проблемите обаче липсва. По думите на Яновски тя е излишна: „Хора като президента на републиката, като премиера, като кмета, като г-жа Плугчиева се произнасят, искат да не се политизират въпросите, но за съжаление това просто не е възможно. Няма как да стане, ние сме вече в предизборна обстановка”.