Започва подписка за референдум против застрояването на Младост
Започва подписка за референдум против застрояването на Младост / БГНЕС
Започва подписка за референдум против застрояването на "Младост"
89544
Започва подписка за референдум против застрояването на "Младост"
Започва подписка за референдум против застрояването на "Младост"
  • Започва подписка за референдум против застрояването на "Младост"
  • Започва подписка за референдум против застрояването на "Младост"

Жители на столичния район "Младост" започват събирането на подписи за насрочване на местен референдум за налагане на забрана върху бъдещото застрояване на зелените площи, детските площадки и междублоковите пространства. Сформираният инициативен комитет обяви утрешния ден за начало на събирането на нужните 15 хиляди подписа от хора с постоянен адрес в този район. От комитета настояват за преразглеждане на подробния устройствен план на Младост. В същото време столичани се събраха на протест в Борисовата градина, за да изразят опасенията си във връзка с предстоящите промени в устройствения план на градината.

Според закона за референдумите местно допитване до хората може да се произведе по предложение на инициативен комитет със събиране на подписи на не по-малко от 5 процента от жителите с постоянен адрес в съответния район. Това означава 15 хиляди жители на Младост, твърдят инициаторите на референдума за защита на зелените площи там.

Сред тях е Кристиана Тодорова: "Ние не искаме да спираме изцяло застрояването, искаме да наложим разумни граници. Борим се против презастрояването в кварталите. Ние се борим за последното зелено местенце в квартала, а не за парк".

Председателят на инициативния комитет Десислава Иванчева посочи пример за реституиране на зелена площ в близост до нейния блок.

"Тази дама се явява 2003 г. и някакво малко парче от поляна е частна нива. Защо общината не си изкупува тази нива на безценица, тъй като е нива, а чака да се урегулира, да се качи цената на стойността на вече урегулирания парцел, след което общината додава на тази дама още квадрати и то от зелените площи", каза Иванчева.

Комитетът ще събира подписи в продължение на три месеца, а утре ще бъдат обявени местата за събирането им. Междувременно жители на София се събраха на езерото Ариана в Борисовата градина, за да изразят несъгласието си с изсичането на още дървета и изграждането на паркинги, заложено в концепцията за визия на парка. Хората се обявиха и против безразборната санитарна сеч.

"В София трябва да има контрол и да се знае кога, къде и защо ще се сече дадено дърво", каза хората.

През ноември Столичният общински съвет трябва да одобри промените в подробния устройствен план, засягащи Борисовата градина.