Задържаха мъж, опитал да измами жена по телефона с 35 000 евро
Задържаха мъж, опитал да измами жена по телефона с 35 000 евро / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Задържан е 30-годишен мъж, опитал да измами столичанка, съобщиха от МВР.

Вчера на тел. 112 позвънила 42-годишна жена, която разказала, че неизвестен мъж се опитва да я измами. Незабавно служители от Четвърто РУ на СДВР предприели действия за осъществяване на контакт със столичанката. При срещата си с униформените служители тя разказала, че на домашния й телефон се обадил непознат мъж, който се представил за „майор Пехливанов” от СДВР. Той й обяснил, че брат й е участник в пътнотранспортно произшествие, при което е загинало младо момче. Мнимият майор „позволил” на разплакания й брат да й се обади и да каже, че за да бъде освободен тя трябва да предостави сумата от 35 000 евро.

Жената се усъмнила в достоверността на ситуацията, но запазила самообладание и обяснила, че не разполага с подобна сума у дома си и трябва да я изтегли от банката. „Майор Пехливанов” се съгласил, но при условие, че телефонната линия остане отворена. Столичанката приела това изискване и от съседната стая, използвайки мобилния си телефон се обадила на тел. 112.

Пристигналите на място служители на СДВР предприели редица оперативни действия и при подаден от тях сигнал жената заявила на „майор Пехливанов”, че вече разполага с парите и могат да се срещнат. Той уговорил срещата да се състои в градинката на църквата „Свети Георги”, където щял да изпрати свой човек - Пламен Георгиев. Малко по-късно столичанката отива на срещата и сяда на предварително указаната пейка.

След известно време към нея се приближава едър 30-годишен мъж, облечен в анцуг, който се настанява до нея и се представя за Пламен Георгиев. Жената му подава плик, пълен с материали, наподобяващи парични знаци. Непосредствено след това мъжът е задържан от служителите на СДВР, които били разположени около мястото на срещата. Те установили, че 30-годишният мъж е известен на МВР и е осъждан. При извършения личен обиск у него били открити още 6000 лева, чийто произход се уточнява в момента.

Образувано е бързо производство, уведомена е прокуратурата. Работата по случая продължава. На задържания мъж е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок от 72 часа.