Софийският апелативен съд върна на прокуратурата за трети делото за катастрофата край Своге, при която преди пет години загинаха 20 души след преобръщане на автобус, съобщи NOVA.

Подсъдими за катастрофата са шофьорът на рейса Григор Григоров и петима души, имащи отношение към ремонта на въпросния участък край Своге.
Според магистратите по време на разследването са допуснати процесуални нарушения, които трябва да бъдат отстранени, преди делото да бъде внесено в съд. 

За първи път делото беше внесено в съда през февруари 2021 година. От прокуратурата тогава поясниха, че материалите по делото са събрани в 277 тома, разпитани са над 100 свидетели, има и заключения на 24 вещи лица.

Най-тежките автобусни катастрофи у нас

104-ма са конституирани в качеството на пострадали. 

Шофьорът Григор Григоров е обвинен за това, че на 25 август 2018 г. при управление на автобуса е причинил смъртта на 20 души и телесни повреди на други 10 вследствие на катастрофата. Другите подсъдими -  изпълнителен директор на "Трейс Своге", служители на фирмата, шеф на дирекция в АПИ и член на екипа за строителен надзор на фирмата „Пътконсулт 2000“, на която е била възложена дейност по строителен надзор при ремонт на пътя, са обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост.