Днешният трагичен инцидент е най-тежката автобусна катастрофа в Европа за последните години. Това е и поредният случай у нас, при който хора губят живота си, докато пътуват с автобус.

Всичко за трагедията на магистрала "Струма", отнела живота на 45 души, четете ТУК

Една от най-големите трагедии се случи на 4 април 2004 г. - тогава автобус,пълен с български ученици, падна в сръбската река Лим. Те се връщаха от екскурзия в Хърватия заедно с учителите си. Тогава загинаха 12 деца, посочва NOVA.

Две години по-късно - на 7 декември 2006 г. - 18 души загубиха живота си при катастрофата край град Бяла, Русенско. Тогава катастрофираха автобус от градския транспорт и камион при излизането му на главния път Русе-София. При сблъсъка автобусът пада в река Янтра.

На 28 май 2009 г., до местността "Бакаджика" край Ямбол, автобус "Чавдар" се блъсна в дърво и се преобърна. На мястото имаше хора, дошли за събора там по повод Спасовден. Автобусът не успя да спре на слизане от връх Бакаджик и помете изкачващите се хора. Загинаха 17 души, припомня БТА.

Първият от серия инциденти на магистрала „Тракия” се случи на 15 юни 2011 г. Тогава автобус се блъсна в мантинела, преобърна се и се запали. Шестима души загинаха на място, а двама издъхнаха в болница.

Последните години също бяха белязани от катастрофи с много загинали. На 17 ноември 2017 г. при челен сблъсък край село Микре загинаха 9 души. Причината за инцидента бе неправилно изпреварване от страна на шофьора на автобуса.

Шестима души изгубиха живота си на магистрала „Тракия” край София на 13 април 2018 г.  До инцидента се стигна, след като автобус се обърна след сблъсък с кола.

Последният инцидент с много загинали беше край Своге. На 25 август 2018 г. загинаха 17 души. Трима починаха по-късно от раните си. Шофьорът получи обвинение, че е карал с 13 км/ч над разрешената скорост, а асфалтът не отговарял на изискванията.

По-назад във времето - на 7 април 1993 г., на моста на река Янтра край Бяла, става друго тежко пътно-транспортно произшествие. Пътуващият транзитно от Букурещ за Истанбул автобус на турската фирма "Али Баба" е застигнат от тежкотоварен автомобил "Шкода-Европа" с ремарке. В момента на изпреварване срещу камиона се задава друг автобус - "Чавдар". Камионът притиска с ремаркето турския автобус, който през перилата на моста полита от около 20 метра и в реката на тавана си. В автобуса има 46 души - 43-ма пътници, от които 40 румънци и трима граждани от ОНД, трима турци - шофьори и водач на групата туристи. Загиват 29 души, допълва БТА.

На същото място, само след пет часа, става втора катастрофа - с крана, опитващ се да изтегли от реката останките на смазания автобус. Турският тир не се подчинява на сигнализацията на полицията да спре и с голяма скорост връхлита върху товароподемното съоръжение. Тежко ранен е кранистът.

През 1979 г., на 29 юли, на т.нар. Гълъбовски прелез, на три километра от Симеоновград, влак връхлита върху автобус "Чавдар". Изгарят 18 души.
nova.bg, БТА