В СОС негодуват срещу идеята общината да погаси със заем дълга на топлофикация
В СОС негодуват срещу идеята общината да погаси със заем дълга на топлофикация / снимка: Sofia Photo Agency
В СОС негодуват срещу идеята общината да погаси със заем дълга на топлофикация
71138
В СОС негодуват срещу идеята общината да погаси със заем дълга на топлофикация
  • В СОС негодуват срещу идеята общината да погаси със заем дълга на топлофикация

Държавата иска от Столична община да изтегли заем от близо половин милиард лева, с който да покрие дълговете на „Топлофикация - София" към Българския енергиен холдинг, заяви пред журналисти председателят на общинския съвет Елен Герджиков.

Вчера се е провела среща по темата между представители на Столичната община и енергийното министерство, на която двете страни са изложили тезите си. Според Герджиков обаче не е станало ясно какъв точно е размерът на задълженията, а взимането на заем ще струва на всеки софиянец около 500 лева. Освен това позицията на Столичната община е, че дълговете на дружеството са натрупани по времето, когато то е било собственост на държавата.

Герджиков определи искането на държавата като рекет. По думите му основното предложение е Столичната община да изтегли облигационен кредит. Останалите варианти според Министерството на енергетиката са взимането на банков кредит, листване на дружеството на борсата и създаване на инвестиционно дружество.

"Такъв огромен заем ще влоши кредитния рейтинг на общината и би спрял европейските проекти, които Столична община осъществява или възнамерява на осъществява в следващия програмен период. Ако кредитът не е облигационен, а банков, там първо, условията са много по-лоши, по-големи са лихвите и е още по-голямо натоварването на софиянци. Подобен кредит би направил наложително увеличаването на данъците сега със сто процента", каза председателят на СОС.

Общината държи още да бъде изяснен точният размер на задълженията, каза още Герджиков, като искат от държавата да отговори и на няколко въпроса: има ли отпаднали суми поради давност, какви лихви са били начислявани и за какъв период от време, имало ли е в годините погасяване на част от задълженията с решения на Министерския съвет.

По думите на председателя на стопанската комисия в общината и зам-председател на СОС Николай Стойнев с подобен заем софиянци стават заложници на политически решения.

500 млн. лв. кредит означава в следващите пет до седем години Столична община да не извършва нито един инвестиционен проект на своята територия, обясни той. "Това, което ние имаме като предложение за решаването на проблемите с топлофикацията, е първо да се създаде устойчива среда за работа на дружеството и със средствата от тази дейност дружеството да покрива задълженията", каза той.

Общинарите обясниха още, че в създалата се ситуация държавата е в правото си, във всеки един момент да влезе в дружеството и да си върне собствеността.

От ГЕРБ коментираха и казуса с поисканото от „Софийска вода" увеличение на цената на водата с 14 стотинки на кубик от 1-ви юли, като по думите им няма как да подкрепят подобно повишение. Мотивът за това е, че искането на дружеството е неоснователно, тъй като в бизнес плана си за 2014-та и 2015-та година компанията е заложила намяляване на инвестициите. Освен това мнозинството в Столичния общински съвет има претенции към качеството на водата и услугите, загубите на вода по преносната мрежа, както и справянето от страна на дружеството с локализирането на течовете и авариите.