Уволняват нехайна общинска адвокатка?
Уволняват нехайна общинска адвокатка? / Sofia Photo Agency
Виновните за абсурдно високите оценки на отчуждена земя за строителството на метрото трябва да бъдат наказани, поиска кметът на София Бойко Борисов. Той каза това, след като стана ясно, че адвокати на общината са допуснали 129 кв. метра в кв. „Младост”, на входа на строяща се метростанция, да бъдат оценени последователно на почти 733 000 лева.

Земята е оценена на 19 336 лева, след обжалване в съда цената става 248 000. Последната тройна експертиза отсъжда цена 732 800 лева.

„Това е една адвокатка, аз съм възложил проверка, и на нея включително, и не случайно съм сезирал прокуратурата. Това означава работещи институции. Аз сезирам прокуратурата и Висшия съдебен съвет и доколкото съм се чул и с главния прокурор, и с Лазар Груев, те оценяват, че и оценките са занижени, че и тази практика е изключително порочна и корупционна, и че в същото време има още замесени хора”, обясни Борисов.

„Именно затова е този сигнал – арест или на адвокатката, или на служителката, която не се е явила, разпити. Това е превенцията на държавата. Разплита се случая от А до Я и всички виновни длъжностни лица си заминават. Няма значение дали е от община, дали от държава, дали е съдия или оценител. Какво значение има от къде е? То е ясно, за да стане измама, действат различни фигури от различни институции. Последен аз бих бил адвокат на общински служител. За това, че е от общината, напротив, най-тежкото наказание да му дадат на него и той в ареста да отиде. Като не се е явил, значи е нарушил някакви ангажименти и договори. Санкция!”, каза още Бойко Борисов.