Специални станции ще прогнозират и предупреждават за наводнения в София
Специални станции ще прогнозират и предупреждават за наводнения в София / снимка: БГНЕС, архив
Специални станции ще прогнозират и предупреждават за наводнения в София
75092
Специални станции ще прогнозират и предупреждават за наводнения в София
  • Специални станции ще прогнозират и предупреждават за наводнения в София

Хидрометрични станции ще прогнозират и предупреждават за наводнения в София. Започна монтажът на общо 26 такива станции по проект за информационна система за ранно предупреждаване и прогнозиране при опасност от наводнения на територията на града. Всички устройства на практика са работеща мрежа за получаване на информация за състоянието на реките и за реакция в случай на наводнение.

Реките, на които ще се поставят станциите са Перловска, Владайска, Слатинска и Суходолска, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова. Първата такава станция с радарни сензори бе монтирана днес при Перловската река.

„26 са станциите, които са с радарни сензори. В реално време интернет платформата е базирана, така че през интернет получавам информация за нивата на реките в тези участъци. Тези точки са определени от специален екип. Те покриват четирите големи реки, които преминават през границите на града. В случая много по-рано ние можем да установим покачване нивата на реките и съответно да се вземат мерки", обясни кметът.

Станциите ще подават информация на определен интервал от време, който може да се настройва според атмосферните условия, допълни още Фандъкова.

„Информацията се получава веднага. При нормално време, при спокойно време, каквото е сега в момента, на четири часа станциите подават актуална информация. А когато завали дъжд и когато времето стане по-нестабилно, се ускорява това време на подаване на информация, като и ръчно може да се управлява от нас, т.е. да поискаме непрекъснато да ни се подава информация", каза Фъндъкова.

Проектът е българо-немски с финансиране от Федералното министерство на образованието и науката на Германия и Столичната община. Инвестицията от немска страна възлиза на над 700 хил. евро, а общината отделя 200 хил. лева.