СОС гледа промените за Асистент за независим живот
СОС гледа промените за Асистент за независим живот / снимка: Sofia Photo Agency

До 300 часа на месец може да се използва услугата Асистент за независим живот според промени в наредбата, които ще бъдат разгледани на днешното заседание на Столичния общински съвет. Обновената наредба ще определи реда за използване на социалната услуга през 2009 година.

Асистент за независим живот е услуга за хора с трайни увреждания и затруднения в ежедневното обслужване, която се предоставя пилотно от март тази година с финансиране от Столичната община.

Всеки ползвател получава индивидуален брой часове на месец, през които може да използва услугите на до пет свои асистенти. С промяната тези часове се лимитират до 300. Ползватели на услугата могат да бъдат и деца с над 50 процента намалена възможност за адаптация, но навършили 5-годишна възраст.

С промените услугата става достъпна за ученици и студенти, които не са постоянни жители на София. Кандидатите могат да подават заявления в бюрата за социални услуги от 1-ви декември, а от 1-ви януари започва използването на услугата. Според измененията часовата ставка за положения труд на асистентите се равнява на две минимални работни заплати. През 2008 година около 300 софиянци бяха включени като ползватели на услугата и бяха обслужвани от 450 асистенти.