София ще модернизира паркове и градини с 238 млн. лева от Европа
София ще модернизира паркове и градини с 238 млн. лева от Европа / БГНЕС

Столична община ще разполага с близо 238 млн. лева европейски пари за развитието на градската си среда. Средствата се отпускат от оперативна програма „Региони в растеж". Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова подчерта, че 2020 година София ще бъде самостоятелен обект на развитие и финансиране, а не част от Югозападния район, както е сега. Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че предоставените евросредства ще бъдат насочени към модернизирането на градския транспорт, ремонта на училища и детски градини, както и обновлението на два ключови парка в столицата - „Заимов" и „Западен парк". Като недостатък кметът отчете, че 34 села от Софийска област не могат да участват в проекти с европейски пари, защото не отговарят на изискванията на оперативната програма.

ЕК одобри 368 млн. евро за метрото в София

Парите за развитие на градската част на София са последните, които Европа отпуска на столицата ни като част от Юогазападния регион на страната. От следващия програмен период София ще получава самостоятелно финансиране, съобщи министър Лиляна Павлова.

"След 2020 г. София ще бъде самостоятелен обект на инвестиции по линия на градско развитие и друг тип инвестиции, тъй като параметрите и показателите на нашата столица вече са равни с тези, които са на Виена, например", каза Павлова.

Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че тази година ще започне обновлението на Западен парк и „Заимов". Като за втория са предвидени близо 1,8 млн. лева от средствата, предоставени по оперативната програма.

"Обновяване на настилки, водопровод, канал, поливни системи, паркова мебел, осветление, видеонаблюдение, детска площадка и автоматизирана тоалетна", каза столичният кмет.

В София вече има един парк повече - "Възраждане"

Фандъкова коментира и липсата на европейско финансиране за развитие на селата от софийска област.

"Имаме 34 села на територията на общината, които на практика не могат да получават европейския ресурс поради това, че не отговарят на изискванията на оперативната програма на регионите, а в същото време не можем да ги включим в друга програма. Имам разбирането на колегите от правителството, така че се надявам да се търсят други възможности", допълни Фандъкова.