Система за видеонаблюдение ще контролира живота в Студентски град
Система за видеонаблюдение ще контролира живота в Студентски град / снимка: DarikNews

Система за видеонаблюдение, засилване на контрола върху пропускателния режим в студентските общежития и ускоряване на процедурите по отчуждаването на терените, нужни на висшите училища, са сред мерките, които бяха обсъдени на дискусия за бъдещето и сигурността на Студентския град в София. Срещата беше инициирана от неправителствени организации с подкрепата на народните представители Мартин Димитров, Мария Капон и Елеонора Николова.

 

„Пропускателният режим в общежитията да се извършва от обучени кадри, вместо от пенсионери, а в целия Студентски град да бъдат сложени видеокамери”, предложи директорът на СДВР комисар Николай Янев. „По първоначална преценка този проект струва 3 млн. лева. Ако това се изпълни, много от проблемите на улицата ще бъдат забравени”, каза той. По думите на Янев, засега бюджетът на МВР не позволява поставянето на камерите.

 

Архитект Павел Попов предложи превръщане на остарелите общежития в общински домове за социално бедни граждани. „Тези, които ще построим би трябвало да са децентрализирани, извън града и ако трябва да се направят нулеви години, нека това да започне сега”, коментира Попов.

 

Главният архитект на София Петър Диков обеща ново обществено обсъждане на устройствения план на градчето. „Общината ще си приключи процедурата по плана достатъчно ясно и прозрачно, респектирано от мнението на студентите и висшето училище. Трябва да се осигурят достатъчно пари и държавата да е достатъчно активна, за да проведе отчуждаването и да върне земята на висшите училища и общежитията”, заяви Диков.

 

Представители на студентски организации поискаха ограничаване на презастрояването и осигуряване на добри транспортните връзки до Студентски град.